Închirierea de echipamente sau leasingul operaţional s-a definit în acest an ca un antidot pentru scăderea accentuată a leasingului IT, care a ajuns la sub 0,5% din total.

Leasingul a fost unul dintre domeniile lovite cel mai rău de criză în 2009, iar segmentul leasingului de echipamente IT a fost Cenuşăreasa pieţei de profil. Estimările Asociaţiei Societăţilor de Leasing ALB indicau pe primele nouă luni o scădere de 74% a pieţei de leasing, la 1,07 miliarde euro, de la 4,18 miliarde euro în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar segmentul leasingului de echipamente înregistra o diminuare de 77%, în termeni valorici. „Cred că pe ansamblul pieţei această diferenţă se va menţine la finele anului“, estimează Liviu Bănulescu, Managing Director al GrenkeLeasing, parte dintr-o reţea în franciză a grupului german Grenke. „În ceea ce ne priveşte, noi operăm închirieri de echipamente, mai mult leasing operaţional, şi am fost mai puţin afectaţi, numărul de contracte a rămas la nivelul anului 2008, dar valoarea acestora a scăzut în acest an cu 20%“, adaugă Bănulescu.

Cauzele acestei căderi a segmentului de leasing de echipamente sunt multiple, mergând de la diminuarea pe ansamblu a finanţărilor de orice fel şi până la faptul că mai întâi outsourcingul şi mai apoi dezvoltarea modelului Software as a Service (SaaS sau cloud computing) au muşcat din piaţa tradiţională de leasing IT.

Nu doar criza e de vină

„Desigur că outsourcingul şi SaaS sunt unele din cauze, dar închirierile de echipamente, leasingul operaţional, este mai puţin afectat“, adaugă Bănulescu. „În cazul nostru, nu am închiriat echipamente clienţilor finali, ci chiar celor care furnizează SaaS şi care au o mare nevoie de data center şi echipamente de reţea“, adaugă acesta. Potrivit Andreei Andrei, director de comunicare al Alpha Leasing, în cazul leasingului de echipamente, segmentul reprezentat de echipamentele medicale a avut cea mai bună evoluţie în acest an.

Revenire în 2010?

Prin urmare, dezvoltarea segmentului de leasing operaţional în cazul echipamentelor poate fi o alternativă de redresare. Liviu Bănulescu crede că anul viitor piaţa îşi va reveni şi speră ca valorile să ajungă aproape de cele înregistrate în 2008 la leasingul IT. „Cred că piaţa IT se curăţă în acest moment şi vor rămâne doar companiile solide. În Germania, leasingul IT reprezintă 25% din întreaga piaţă de leasing, în timp ce la noi, acest segment se situează la sub 0,5% din totalul pieţei, aşa că aş spune că potenţialul de creştere este enorm“, apreciază şeful GrenkeLeasing. Potrivit datelor ALB, pe primele nouă luni ale acestui an, finanţările de vehicule au reprezentat 63,6% din totalul bunurilor finanţate la nivel naţional, în scădere de la 71,6%. Leasingul de echipamente a avut o pondere de 19,5%, în uşoară scădere, în timp ce cota leasingului imobiliar a crescut de la 7,2% la 17%. Volumul total de finanţări de echipamente în leasing în intervalul amintit a atins aproape 210 milioane de euro. Pe segmentul echipamentelor, utilajele de construcţii au înregistrat cel mai puternic declin, de la o pondere de 54%, în perioada ianuarie-septembrie 2008, la 27%, în primele nouă luni ale acestui an.

Pe fondul intrării în insolvenţă a mai multor companii, printre care şi retaileri IT&C, companiile de leasing subsidiare băncilor încep să valorifice unele din bunurile executate, mai ales sub formă de echipamente second-hand, prin urmare este posibilă o uşoară creştere pe această nişă în perioada următoare.

Dezvoltarea outsourcingului şi a segmentului reprezentat de conceptul Software as a Service afectează piaţa tradiţională de leasing IT în România.
Liviu Bănulescu, Managing Director, GenkeLeasing

210 milioane de euro au totalizat în primele nouă luni finanţările de echipamente în leasing, în scădere cu 77% faţă de anul trecut

8% din totalul finanţărilor de echipamente în leasing este reprezentat de IT, cota crescând de la 4% în 2008. Valoarea este însă în scădere