Cu banii jos, cu credit sau în leasing? Până acum patru ani, ultima variantă era preferată pentru începerea sau dezvoltarea unei afaceri în domeniul medical, dar criza a schimbat strategia
Crina Bucurenci are 26 de ani și a terminat anul trecut Facultatea de Medicină Dentară. Încă din timpul facultății, a fost ucenic într‑o mare clinică stomatologică din Capitală, dar acum vrea să aibă propriul ei cabinet, împreună cu o colegă. Prima problemă, cea a spațiului, este rezolvată, întrucât Crina își va sacrifica apartamentul pentru acest cabinet, dar mai rămâne o mare necesitate: aparatura. Un scaun stomatologic (unit) second-hand costă cam 3.000 de euro, în timp ce unul nou, mai performant, ajunge și la 15.000 de euro.
Deoarece nu poate îndeplini cerinţele unei bănci pentru un credit și nici nu are economii, ea s-a îndreptat spre leasingul medical. „Cele două scaune plus echipamentele necesare mă vor costa circa 50.000 de euro. Am să aleg o rată pe cinci ani, în leasing financiar, pentru că vreau să devin proprietarul echipamentelor la final, mai ales pentru că le cumpăr noi“, spune Crina. Ca ea gândesc mulți antreprenori din domeniul medical, de la cei care au cabinete individuale la cei care conduc clinici cu cifre de afaceri de sute de mii de euro.
Crina a rămas o excepţie printre cei care pornesc proiecte de mici dimensiuni, care în ultimii ani au preferat fie să amâne demararea afacerii, fie să achite cu banii jos echipamente second-hand. Spre deosebire de trecut, acum, leasingul medical este susţinut îndeosebi de proiectele mari, pentru care finanţările se construiesc la aceeaşi masă de către acţionari, bancă şi leasing.
Piaţa s-a micşorat cu 40% în patru ani
Până acum patru ani, nevoile de dotare ale sectorului medical erau acoperite în mod egal de finanţarea prin leasing şi de creditarea bancară. Instabilitatea de pe pieţele financiare a făcut ca piaţa leasingului medical să scadă cu 40% faţă de 2008, ajungând la circa 40 de milioane de euro. Firmele specializate în leasing medical au devenit tot mai puţine şi au fost copleşite de diviziile de leasing ale băncilor mari. Un exemplu este preluarea Medicredit de către Banca Transilvania în 2010.
Un alt jucător, Eco Leasing IFN, şi-a încetat anul acesta temporar activitatea din lipsa liniilor de finanţare. Ca intermediari între client şi finanţator, firmele de leasing s-au lovit de pretenţii mai mari, pe fondul crizei: „Restricţiile apărute au fost cauzate mai ales de solicitarea de garanţii mult mai multe şi mai mari, cel puțin duble, de către instituţiile financiare şi nonfinanciare“, spune Diana Petrişor, manager la Medical Finance, firmă care speră, anul acesta, la o majorare cu 10% a cifrei de afaceri. Compania are aproximativ 300 de finanţări pe an, care pornesc de la 10.000 de euro.
Viitorul leasingului medical este marcat de delimitarea activităţilor finanţatorilor: banca finanţează cash flow-ul activităţii curente şi investiţiile pe termen lung, în timp ce leasingul finanţează echipamentele.
Condiţii generale leasing
Durata finanțare: 12-60 de luni;
Comision rambursare anticipată: 0%;
Dobândă: 7,9%-8,5%;
Taxă management contract: 1%-3,5%;
Valoare reziduală: 0%-20%;
Avans: 10%-50%;
Perioadă de grație: până la 12 luni.
Leasing versus credit bancar
– garanţii sub cele din domeniul bancar;
– grafic de plăţi mai flexibil;
– avans mai mic;
– accesibilitate crescută şi rapiditate de acordare;
– pachet integrat de servicii incluse în contractele de leasing (asigurare, mentenanţă);
– deductibilitate parțială în cazul leasingului financiar, integrală în cazul leasingului operaţional;
– libertatea alegerii furnizorilor.
"În ultimii ani, tendința medicilor, a cabinetelor și a clinicilor mici e de a achiziționa cumpătat și cu banii jos" Okan Yurtsever, director general, Garanti Leasing