'10% dintre respondenţi şi-au exprimat intenţia clară şi au menţionat că este probabil să achiziţioneze maşini prin leasing operaţional în următoarele 12 luni, în timp ce 27% dintre respondenţi nu luaseră încă o decizie în acest sens. Cercetarea a evidenţiat şi sursele de informaţie utilizate de clienţi atunci când se documentează cu privire la serviciile de leasing operaţional. 53% dintre aceştia declară că se informează direct de la furnizorii de leasing operaţional, 34% folosesc internetul, iar 27% urmează recomandările partenerilor de afaceri. Pe locurile următoare se află recomandările de la prieteni şi cunoştinţe şi informaţiile de la televizor şi din reviste', reiese din studiu.
Participanţii la studiu au răspuns, de asemenea, la întrebări referitoare la tipul şi vechimea maşinilor pe care le au în flotă. Astfel, 33% dintre companii deţin maşini de peste 6 ani, în timp ce 32% folosesc maşini de 3 până la 6 ani. 24% dintre companii au autovehicule cu vechimea cuprinsă între 1 şi 3 ani şi doar 11% dintre companii au cumpărat maşini noi cu mai puţin de un an în urmă, relevă datele studiului.
'Cu toate acestea, doar 5% dintre autovehiculele din flotele actuale au fost achiziţionate prin leasing operaţional, în comparaţie cu peste 45% din întreaga flotă, procurate prin achiziţie directă', potrivit cercetării.
În plus, rezultatele studiului arată că mobilitatea completă este cel mai atractiv beneficiu perceput al leasingului operaţional, unic pentru această formă de finanţare. Alte motive pentru care companiile aleg leasingul operaţional sunt economisirea şi reducerea costurilor, predictibilitatea şi posibilitatea bugetării unor costuri lunare fixe, faptul că nu trebuie să achite un avans sau eliminarea riscului de revânzare a maşinii la terminarea contractului, preluat de compania de leasing operaţional.
Studiul realizat de ALD Automotive şi Nielsen include peste 400 de companii care operează pe piaţa din România şi a fost realizat în prima jumătate a anului 2014.
SURSA: Agerpres