După Brexit, trebuie Uniunea Europeană să se pregătească şi de un Frexit? Iată ce spune Michel Barnier, fostul negociator-șef al UE pentru Brexit despre situaţia din Hexagon, unde Emmanuel Macron pare să piardă controlul, încet-încet.
Michel Barnier avertizează Franța să învețe din greșelile Brexitului
Michel Barnier, fostul negociator-șef al UE pentru Brexit, a afirmat că Franța trebuie să ia în considerare vocea celor mai săraci alegători și să învețe din greșelile comise de Regatul Unit.
Într-un interviu acordat publicației The Telegraph, Barnier a subliniat că președintele Emmanuel Macron a dus țara aproape de propriul său „moment Frexit”.
Barnier a exprimat regretul că avertismentele sale legate de migrație, securitate, autoritatea statului și dezvoltarea regiunilor sărace nu au fost ascultate în Franța.
„Regret că în țara mea acest avertisment nu a fost ascultat… despre migrație, despre securitate, despre autoritatea statului și despre respectul și dezvoltarea celor mai sărace părți ale țării”, a afirmat Michel Barnier.
Primul capitol al memoriilor lui Barnier a fost scris pentru a avertiza că alte țări ar putea părăsi Uniunea Europeană dacă nu învață din Brexit. Acesta a oferit o copie a memoriilor sale lui Macron, dar consideră că președintele francez nu a ținut cont de avertismentele sale.
Barnier a subliniat importanța acordării unei atenții deosebite și a unui respect mare față de opiniile oamenilor din regiunile sărace, comparând situația cu cea din Marea Britanie, care a dus la votul pentru Brexit. El a avertizat că situația ar putea fi similară în Franța.
Pariul extrem de riscant al lui Macron
Într-un gest politic riscant, Emmanuel Macron a decis să dizolve Parlamentul și să organizeze alegeri anticipate, după ce alianța sa de centru a fost învinsă de dreapta dură într-un vot parlamentar european recent.
Barnier a descris acest pariu al președintelui francez drept „foarte riscant”, avertizând asupra posibilelor consecințe negative, cum ar fi o victorie a Marinei Le Pen sau o majoritate absolută pentru dreapta dură.
„Întotdeauna este riscant să iei o decizie pe care nimeni nu o înțelege… în realitate, este foarte riscant în Franța să iei o decizie pe care nimeni nu o înțelege. (…)
Trebuie să fim foarte atenți la ceea ce s-ar putea întâmpla în Franța, cum ar fi alegerea doamnei Le Pen sau o nouă majoritate absolută pentru dreapta dură”, a spus Barnier, subliniind riscurile politice majore ale deciziilor neînțelese de public.
Un sondaj recent realizat de Ifop arată că formațiunea condusă de Marine Le Pen se bucură de un avans considerabil, cu 34% din voturi, înaintea primului tur de scrutin din 30 iunie. În urma ei se află alianța de stânga rapid constituită, Noul Front Popular, cu 29%, și partidul centrist condus de Macron, cu 22%.
În cazul unei victorii a Adunării Naționale, conform prognozelor, Le Pen probabil îl va numi pe protejatul său în vârstă de 28 de ani, Jordan Bardella, în funcția de prim-ministru.