Dragoş Irimescu nu abandonează cariera de antreprenor, deşi vânzarea afacerii sale cu acoperişuri metalice l-a propulsat în clubul select al milionarilor. Modul disciplinat în care îşi gestionează banii încasaţi trădează dragostea sa pentru numere.
Parcursul antreprenorial al lui Dragoş Irimescu nu diferă de cel al românilor intraţi în afaceri încă din primele zile de capitalism. În studenţie, a început să facă bani din meditaţii la matematică şi, tot atunci, a prins gustul pentru comerţ, ca bişniţar. A schimbat şi valută, iar la finalul anilor `90 şi-a pus bazele primului său business, într-o baracă. Atunci s-a născut afacerea care avea să poarte numele Depaco, iniţial importator de ţigle metalice şi din 2007 producător, care avea să ducă brandul Wetterbest pe locul doi în piaţa de profil.
Procesul de producţie din fabrica Depaco de la Băicoi se desfăşoară acum pe mai mult de 40 linii automate, printre care cele pentru tiglă metalică cu diverse profiluri, pentru tablă cutată şi pentru sistemul de jgheaburi şi burlane. Anul trecut, firma a avut o cifră de afaceri de circa 40 mil. euro, cu 45% peste rezultatele din 2016, iar pentru acest an este aşteptată o creştere similară a vânzărilor.
Performanţa lui Irimescu din timpul crizei economice nu a trecut neobservată. Anul trecut, grupul industrial Teraplast din Bistriţa a cumpărat de la Irimescu jumătate din părţile sociale ale Depaco, iar în prima parte a acestui an şi-a crescut deţinerea la 67%. Din această tranzacţie, fondatorul firmei s-a ales cu 12,35 mil. euro. Astăzi, Dragoş Irimescu se pregăteşte să iasă complet din afacerea cu acoperişuri. El a semnat deja contractul de vânzare a restului de acţiuni pe care le mai are la Depaco, iar acestea ar trebui să îi mai aducă încă aproximativ 6 mil. euro. Rămas fără acoperişul anticriză, antreprenorul se pregăteşte acum să facă bani din piatră seacă.
Împărţirea banilor
Pentru că nu putea sta departe de afaceri, imediat după vânzarea primului pachet de acţiuni din Depaco, Irimescu a cumpărat de la turci fabrica de piatră naturală Mesta din Băicoi, aflată pe aceeaşi stradă cu facilităţile de producţie ale Depaco. El a renovat fabrica aproape în totalitate şi a inclus-o sub firma Polnebo Construct, iar acum pregăteşte lansarea unui nou brand. Întregul demers a costat 1,8 mil. euro, în urma căruia capacitatea de tăiere a ajuns la 500 de metri pe schimb, iar cea de prelucrare a marginilor de 120 de metri pe schimb. Marmura, granitul şi travertinul produse la Băicoi provin din cariere de piatră din Turcia, India şi Grecia, iar stocurile fabricii, ajunse momentan la 12.000 mp, sunt înmagazinate în depozitul propriu.
„Prioritatea mea în acest moment este consolidarea forţei de vânzări. Suntem în căutare de oameni buni şi serioşi. Pe termen mediu şi lung, dorinţa este educarea pieţei în ce priveşte utilizarea pietrei naturale în construcţii, pentru că aceasta are o mulţime de calităţi şi avantaje”, a explicat Dragoş Irimescu.
Legătura cu acoperişurile o mai are prin firma Polnebo, unul dintre principalii distribuitori de accesorii pentru acoperişuri şi construcţii de tip cort din România.
Irimescu spune că, la alegerea unui afaceri noi în care să investească, o parte din decizie este motivată de oportunitate, alta de sentiment şi alta de calcul raţional, la care se adaugă „pasiunea pentru muncă şi dragostea pentru oameni“. Chiar dacă la intrarea într-un business nou nu are un plan concret de exit, spune despre Polnebo Construct că, teoretic, vede posibilitatea vânzării afacerii, dar nu mai devreme de 3-4 ani, deoarece are multe de construit până atunci.
În privinţa locului în care îşi păstrează banii încasaţi din vânzarea afacerii sale, lucrurile sunt extrem de clare. „O treime în producţie, o treime în imobiliare, iar o treime în diverse proiecte ce pot fi transformate rapid în cash“, spune Irimescu pentru revista Capital.
Citeşte continuarea acestui articol în primul număr al Revistei Capital, în format glossy, de 100 de pagini. O găsiţi la toate punctele de difuzare a presei. Top Story este povestea neştiută a patronului RCS & RDS, Zoltant Teszari, cel supranumit miliardarul fără chip. Dezvăluiri în exclusivitate despre cel care a ajuns dintr-un băiat modest din Oradea în unul dintre cei mai puternici oameni din România.