Economistul Adrian Câciu oferă o veritabilă lecție de economie cu privire la inflație. Acesta recomand oamenilor să termine cu demagogia despre scăderea inflatiei.
Inflația la luna aprilie 2020 este de 7 ori mai mare decât media Uniunii Europene. Iar faptul că media UE este 0,3% înseamnă de fapt falimentul ofertei europene. Cu o serie de consecințe negative pe partea de comenzi adresate economiei românești.
Vă recomand să terminați cu demagogia despre scăderea inflatiei. Inflatia adaugă! Dacă acum este 2,3% este plus 2,3% față de prețurile de anul trecut. Deci preturile cresc, nu scad. Ca economist poti spune ca ritmul de crestere a inflatiei a încetinit, asta da, dar tot creștere ai.
Ce se ascunde in spatele acestui ritm de încetinire este însă mai important decât afirmațiile populiste despre inflație. E rău sau e bine?
Stiti cum e dezbaterea despre inflație?
Ca dezbaterea despre recesiunea tehnica sau cea economica, la care de 60 de ani economiștii nu au căzut de acord. Că inflatia este un efect este una, când inflatia poate deveni un instrument și dacă poate deveni este alta, cât din inflatie este dată de valorizarea ofertei, cât este dată de context conjunctural, cât este suportabil fără creșterea puterii de cumpărare, cât sau ce instrumente de anulare a efectelor inflatiei iei ca stat pentru sustinerea nivelului cererii, care este nivelul optim al inflatiei ca economia sa funcționeze, care tip de inflatie este periculos(cel generat de cresterea preturilor sau cel generat de monedă) etc…. Nu terminam până mâine… Si tot nu ne-am intelege pe temă, pentru că, dincolo de elemente de stiința economică intervin diferentele de opinie si abordare.
Ce avem noi acum si ce am avut înainte? Acum avem un efect al suspendării ofertei. Avem un efect al încetinirii valorificarii ofertei. Când oferta nu are cui sa se adreseze, când scade cererea, oferta se devalorizează. Când oferta se devalorizează, nu mai întoarce randament, produce șomaj și faliment.
E bine? E rău? Este hilar sa tratezi chestiunea asta populist. Oamenii oricum platesc mai multi bani. Pentru ca prețurile cresc. Asta inseamna 2,3%. 2,3% peste ce a fost. Important este din ce plătesc! Sa va traduc pe scurt ce a fost în ultimii 3 ani dincolo de ridicolul afirmatiilor că a ajuns inflatia la 5%.
Am avut valorizarea ofertei. Cresterea valorii bunurilor si serviciilor. Asta înseamnă randament economic pentru companii. Când ai randament, investesti surplusul si multiplici randamentul. Când multiplici randamentul vine cresterea economică. Cum faci lucrul acesta astfel încât sa fie suportabil pentru populație, pentru cerere, care sa aibă capacitatea de a cumpara oferta?
Crești puterea de cumparare! Si daca veti analiza ultimii 3 ani veti vedea ca puterea de cumpărare a crescut cu peste 20 puncte procentuale peste nivelul inflatiei. Ce înseamnă asta?
Asta inseamna nu numai ca ai anulat efectul inflatiei ci și că ai dus bani catre populatie pentru economisire.
Ce se întâmpla cu economisirea? Dincolo de faptul că dislocă mai multă ofertă pentru că oamenii pot cumpăra mai mult sau mai bun? Se duce în depozite bancare. Ce se întâmplă cu depozitele bancare? Se multiplică în credite.
Ce se întâmplă cu creditele? Se duc în economie și multiplică capital. Multiplicând capital produc dezvoltare și creștere economică. Tin departe recesiunile. Cred ca am fost destul de clar și pe înțelesul tuturor. Detalii despre inflatie, în link și poză.
Mulțumesc!”, a scris economistul Adrian Câciu pe Facebook.
https://adriancaciu.ro/episodul-4-inflatia/