A început în 1991 cu tranzacţii zilnice de 2.000 de dolari şi a ajuns la peste 560 de milioane în 2010. Este vorba de Bursa de Valori din Varşovia, care continuă să se dezvolte.
După douăzeci de ani, am reuşit performanţa de a depăşi Bursa de la Viena la nivelul capitalizării şi al valorii zilnice cu acţiuni“, a declarat Krzysztof Walenczak, subsecretar de stat la Ministerul Trezoreriei din Polonia. „Următorul pas este poziţionarea bursei ca jucător global“, a adăugat acesta.
Dezvoltarea bursei din Polonia este strâns legată de privatizările făcute de stat. Cea mai mare ofertă publică iniţială din Europa ultimilor trei ani a avut loc anul acesta la Varşovia şi a fost prilejuită de listarea companiei de asigurări PZU. La oferta în valoare de două miliarde de euro au subscris 250.000 de investitori de retail, cifră care ilustrează cel mai bine dimensiunea pieţei locale de capital. Numărul conturilor active deschise se ridică la 1,4 milioane, aproximativ o zecime din populaţia activă. Companiile de investiţii rămân însă foarte importante pentru bursa din Varşovia, jumătate din valoarea tranzacţiilor efectuate aparţinând investitorilor instituţionali.
Colaborare cu americanii
Pe piaţa principală sunt listate 385 de companii, iar următoarea intrare va fi chiar a bursei. Luna aceasta va avea loc o ofertă publică iniţială cu acţiunile Bursei din Varşovia, deţinută integral de stat (98%). Oferta va cuprinde un pachet de circa 65% din societate, statul polonez urmând să rămână cu pachetul de control. Conform declaraţiilor neoficiale ale reprezentanţilor bursei, valoarea ofertei va fi de circa un miliard de zloţi (aproximativ 250 milioane euro). Listarea, care este practic o altă privatizare, este programată să aibe loc pe 9 noiembrie. Bursa a achiziţionat recent o platformă de tranzacţionare de la NYSE Euronext Technologies, bursă cu care se doreşte o colaborare şi în zona companiilor mici şi mijlocii. Acestea sunt listate la Varşovia pe piaţa NewConnect, sistem alternativ de tranzacţionare înfiinţat în 2007 şi care, în prezent, numără 160 de companii. Doar în 2010 NewConnect a atras 52 de noi emitenţi, dublu faţă de întreg anul trecut. „Vrem să colaborăm cu Bursa din Varşovia în privinţa NewConnect şi dorim ca bursa poloneză să fie punctul central din Europa Centrală şi de Est pentru investitorii noştri“, a declarat Duncan Niederauer, directorul executiv al NYSE Euronext, prezent la Varşovia pentru a oficializa preluarea platformei de tranzacţionare. NewConnect are o capitalizare de 0,9 miliarde euro şi tranzacţii zilnice de trei milioane de euro. În timp ce pentru emitenţi sistemul oferă finanţare, pentru Bursa din Varşovia reprezintă o pepinieră pentru piaţa principală şi o modalitate de dezvoltare. Iar colaborarea cu NYSE Euronext oferă accesul la banii investitorilor americani. Principalul avantaj al NewConnect este listarea rapidă, cu o durată de doar patru luni, şi pentru care nu este necesar un prospect de emisiune. Pe piaţa principală listarea durează opt-nouă luni.
Şi Bursa de Valori Bucureşti a lansat un sistem alternativ, CAAN, la începutul anului. Până în prezent însă, nicio companie nu a ales sistemul pentru listare. BVB mai are de rezolvat şi problema pieţei Rasdaq, al cărei statut nu este nici acum clar. Iar fondurile private de pensii au nevoie de o reglementare clară pentru a putea investi legal banii deponenţilor. În Polonia, fondurile private de pensii au voie să investească şi în titlurile de pe NewConnect, însă „piaţa este prea mică pentru sumele pe care le au la dispoziţie fondurile“, spune Monika Rekawek, şefa Market Development Department la bursa din Varşovia.
Lecţii la bursă: de ce polonezii pot şi noi nu
7 octombrie 2010, 08:22
Ultima modificare în 7 octombrie 2010, 11:22
A început în 1991 cu tranzacţii zilnice de 2.000 de dolari şi a ajuns la peste 560 de milioane în 2010. Este vorba de Bursa de Valori din Varşovia, care continuă să se dezvolte.
După douăzeci de ani, am reuşit performanţa de a depăşi Bursa de la Viena la nivelul capitalizării şi al valorii zilnice cu acţiuni“, a declarat Krzysztof Walenczak, subsecretar de stat la Ministerul Trezoreriei din Polonia. „Următorul pas este poziţionarea bursei ca jucător global&l
Etichete: actualitatea
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Boc: Guvernul va acorda atât cât va putea
- Tabără: Alimentele s-ar putea scumpi cu 8-10% în perioada următoare
- Ordonanţa pentru susţinerea tinerilor întreprinzători, în dezbatere publică
- Din 16 octombrie, începe plata către agricultori a subvenţiilor aferente anului viitor
- CE a aprobat plata din bani europeni a 170 de funcţionari la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală
- Viceguvernatorul BNR: Este dreptul mediului bancar să-şi facă lobby în Parlament
- Stiglitz: Fed creează haos la nivel mondial
- Piaţa de bricolaj din România va scădea cu 15% în acest an
- Judeţele de top ale ţării: Unde s-a reuşit creşterea veniturilor
- Cum arată un Rolls-Royce tunat