Valoarea pieței globale de pariuri sportive a fost anul trecut de aproximativ 88,5 miliarde de euro. Conform analizei de piață realizate de către Grand View Research, aceasta se va menține pe o evoluție ascendentă, cu un ritm anual de creștere de 10,78% până în 2030, când se preconizează depășirea pragului de 180 de miliarde de euro.
88,5 miliarde de euro a fost anul trecut valoarea pieței globale a pariurilor sportive
Statele Unite și Europa sunt, în prezent, cele mai importante piețe pentru industria pariurilor sportive. Dar unul dintre principalii factori care va alimenta creșterea prevăzută îl reprezintă expansiunea globală a legalizării industriei de gambling. Evoluția pieței pariurilor sportive depinde esențial de legislație, de dezvoltarea tehnologiilor, precum și de schimbările în percepția oamenilor cu privire la „oficializarea” pariurilor. Industria trebuie să facă față provocărilor generate de respectarea reglementelor stricte, dar și faptului că tehnologiile evoluează într-un ritm rapid, iar comportamentele consumatorilor la fel.
Europa depășește estimările
De departe, Statele Unite sunt cea mai dinamică piață a pariurilor sportive, cu evoluții spectaculoase de la an la an. SUA au avut anul trecut cea mai mare cotă de venituri (78,45%) din America de Nord. Iar potrivit analizei Maximize Market Research încasările fiscale totale ale autorităților americane provenite din pariurile sportive au depășit 5 miliarde de dolari, în mai puțin de șase ani de la legalizarea acestora.
SUA nu sunt însă singura țară care a legalizat pariurile sportive. Există numeroase exemple și în Europa, dar și de pe alte continente, pe măsură ce autoritățile încep să analizeze cu tot mai mare atenție avantajele reale pe care le generează oficializarea.
Bătrânul continent are o tradiție solidă în domeniul jocurilor de noroc, care o include pe cea a pariurilor sportive. Valoarea industriei europene de profil este estimată să ajungă anul acesta la aproape 44,4 miliarde de euro, înregistrând un ritm de creștere anual de 11%, peste media globală.
44,4 miliarde de euro va fi cifra de afaceri cumulată a industriei de gambling în Europa în 2024
Dintre noile „vedete” se remarcă Germania, care este considerată una dintre cele mai promițătoare piețe în domeniul pariurilor sportive și iGaming. Germania a adoptat Tratatul interlanduri privind jocurile de noroc (Glücksspielstaatsvertrag – GlüStV) în 2021. Punerea în aplicare a acestui tratat a constat în prevederi privind publicitatea, plafoane pentru depozite și o taxă obligatorie de 5,3% pe fiecare miză de pariuri sportive. Deși a pus o presiune crescută asupra marjelor operatorilor, se estimează că veniturile din jocurile de noroc online vor ajunge în 2024 la o valoare de 5,35 miliarde de euro, datorită creșterii pieței cazinourilor online, loteriilor și pariurilor sportive.
Englezii rămân campioni
Tot în 2021 și Olanda a adoptat Legea privind jocurile de noroc la distanță (KoA: Wet kansspelen op Afstand) care a permis operatorilor licențiați să ofere și pariuri sportive online. Sistemul este evaluat în baza unei scheme adoptate de către Autoritatea olandeză pentru jocuri de noroc (KSA: Kansspelautoriteit), care impune măsuri stricte privind jocul responsabil, respectarea măsurilor de protecție a jucătorilor și a protocoalelor de combatere a spălării banilor.
Marea Britanie este, de departe, principala piață europeană în materie de jocuri de noroc. Cunoscută pentru industria sa de gambling matură și competitivă, dar și pentru îndelungata tradiție în domeniul pariurilor sportive, Anglia are o dimensiune a pieței semnificativă, datorită unei infrastructuri digitale puternice și a unui nivel ridicat de implicare a consumatorilor.
Cu toate acestea, operatorii se confruntă cu cerințe stricte de reglementare din partea UK Gambling Commission (UKGC), care se concentrează pe protecția jucătorilor, pe jocuri de noroc responsabile și pe măsuri de combatere a spălării banilor. Provocările specifice pieței engleze includ standarde stricte de conformitate și niveluri ridicate de concurență, care necesită investiții substanțiale pentru alinierea la reglementări, dar și în marketing, pentru intrarea pe o piață destul de aglomerată.
Anul trecut, veniturile generate de industria britanică de online gambling au fost de 6,47 miliarde de euro, iar pentru intervalul 2024-2030 se estimează o evoluție pe plus, cu un ritm anual de creștere de 6,7%.
Expansiune la nivel global
Germania, Olanda și Marea Britanie nu sunt însă singurele țări europene cu o industrie puternică a gamblingului. În Franța, de exemplu, pokerul online, pariurile sportive și pariurile pe cursele de cai – pe care Autorité Nationale des Jeux (ANJ) le-a legalizat din 2010, când a interzis însă jocurile de cazinou online – vor genera anul acesta aproape 4 miliarde de euro. În Italia, unde pariurile sportive și cazinourile online sunt opțiunile preferate de online gambling, valoarea va fi puțin peste 3 miliarde de euro în 2024. Și Spania punctează anul acesta cu 1,86 miliarde de euro. Pe listă mai figurează însă și Portugalia, Belgia, Danemarca, Ungaria etc.
Nu doar țările europene și SUA au legalizat pariurile sportive și industria de online gambling. Canada, unde doar statele Ontario, Manitoba și Quebec au oficializat iGaming-ul, va genera, mai ales prin cazinourile online, peste 4 miliarde de euro. Brazilia, o piață aflată încă la început, care a introdus recent legi pentru pariurile sportive și online gambling, va produce 1,86 de miliarde de euro. Iar Australia, care a interzis jocurile de casino online, dar a permis pariurile sportive și loteriile, va genera aproape 9,6 miliarde de euro anul acesta.
Chiar și China, unde poziția autorităților în privința jocurilor de noroc a fost extrem de strictă timp de decenii, dă semne că ar vrea să își schimbe deciziile. Principalul motiv de modificare a reglementărilor prohibitive îl reprezintă necesitatea reglementării pieței negre a jocurilor de noroc, care, odată cu dezvoltarea tehnologică, a cunoscut o dezvoltare foarte rapidă.
Un domeniu bine reglementat
Europa a fost mult timp în fruntea reglementărilor privind jocurile de noroc online, având unele dintre cele mai stricte reglementări la nivel global. Țările europene au făcut pași importanți în armonizarea legilor privind jocurile de noroc, cu scopul de a îndeplini standarde de referință ridicate. Din acest motiv, procesele de acordare a licențelor sunt extrem riguroase, oferind garanția că doar operatorii credibili și responsabili intră pe piață.
Accentul pus pe transparență este prioritizat prin auditurile obligatorii și cerințele de raportare cuprinzătoare. CE a solicitat în 2018 Comitetului European de Standardizare să elaboreze un standard privind raportarea în sprijinul supravegherii serviciilor de jocuri de noroc online de către autoritățile naționale de reglementare. Standardul EN17531 a fost adoptat de comitet în septembrie 2021 și este un instrument conceput pentru facilitarea fluxului de informații între autoritățile de reglementare din țările UE, precum și între operatorii și furnizorii de jocuri de noroc.
Protecția consumatorilor este un alt domeniu în care în Europa se pune un accent deosebit. Standardele tehnice pentru programele de joc sunt un alt domeniu important pentru a garanta un joc corect și a preveni frauda. Potrivit experților în domeniu, toate aceste caracteristici fac din Europa o piață sigură, care stabilește un nivel ridicat pentru standardele globale în domeniul jocurilor de noroc.