Legați-vă centurile! Semnul care prevestește criza este deja aici

Prețul aurului a fost întotdeauna un semnal pentru investitori și analiști în ceea ce privește apariția unei crize financiare. Experții de la Saxo Bank sunt de părere că prețul aurului va exploda într-un timp foarte scurt.

”În urma unei perioade de consolidare, aurul ar putea crește pentru a atinge pragul de 1550$/uncie până la final de an înainte de a crește și mai mult în 2020”, e de parere Ole Hansen, director strategie marfuri Saxo Bank. ”Cel mai mare risc pentru creșterea prețurilor metalelor prețioase este potențialul unui acord comercial major între SUA și China care va reduce estimările piețelor cu privire la cât de mult vor trebui să scadă dobânzile SUA.”

Panicii fiscale globale, căreia i-am acordat o atenție specială în ultima noastră perspectivă trimestrială, i s-ar putea lătura, în lunile următoare, un dolar mai scăzut — după cum scrie CIO-ul nostru, Steen Jacobsen, în introducerea acestei perspective pentru trimestrul final al anului 2019.

În ciuda riscurilor recesioniste, combinația dintre aceste două evoluții va oferi o susținere de bază pentru metale (industriale și mai ales prețioase), cât și pentru mărfurile agricole americane cheie ce depind de un dolar mai scăzut pentru a concura cu producătorii din alte regiuni.

Între timp, sectorul energetic se confruntă încă cu probleme în urma încetinirii creșterii cererii. Însă tensiunile tot mai mari ce au urmat atacului asupra Aramco ar trebui să asigure suplimentarea unei prime de risc geo-politice în următoarele luni.

Aurul, care în sfârșit a lăsat în urmă cinci ani de tranzacționare în cadrul unui interval pentru a atinge ținta noastră de 1485$/uncie, pare să continue să beneficieze de pe urma numeroaselor situații favorabile în următoarele luni. Redresarea din T3 a fost determinată de colapsul randamentelor obligațiunilor globale – fără nicio susținere din partea dolarului care a crescut cu aproape 2% față de un coș de valute principale. Ne menținem perspectiva de creștere pentru aur pe baza presupunerii că dolarul va scădea, iar randamentele obligațiunilor globale vor rămâne scăzute.

În urma unei perioade de consolidare, aurul ar putea crește pentru a atinge pragul de 1550$/uncie până la final de an înainte de a crește și mai mult în 2020.

Motivele principale pentru care menținem perspectiva de creștere pentru aur (cât și pentru argint și platină), date fiind valorile relative, sunt:
Cel mai probabil, Rezerva Federală va continua să reducă dobânzile, intrând în același timp într-o nouă rundă de relaxare cantitativă

Se preconizează că randamentele nominale și reale ale obligațiunilor rămân scăzute și, pe alocuri, negative. Acest lucru elimină costul de oportunitate asociat cu deținerea unui activ non-cupon sau fără dobândă

Cumpărarea continuă de către băncile centrale care căută să diversifice și, în cazul unora, să reducă dependența de dolar (așa-numita „de-dolarizare”)

Războiul comercial SUA -China și temerile geopolitice legate de Orientul Mijlociu oferă susținere pentru o perspectivă a activelor sigure

Cum am mai menționat, dolarul se află în ultima parte a perioadei sale de creștere, existând riscul tot mai mare ca acțiunile SUA să ducă la scăderea monedei.

Cel mai mare risc pentru creșterea prețurilor metalelor prețioase este potențialul unui acord comercial major între SUA și China care va reduce estimările piețelor cu privire la cât de mult vor trebui să scadă dobânzile SUA. Cu toate acestea, cercetând datele, impulsurile de creditare la nivel global continuă să indice că punctul cel mai scăzut al economiei se află încă în viitor, nu e de domeniul trecutului. Acumularea rapidă a pozițiilor long prin intermediul contractelor futures și al fondurilor tranzacționate la bursă reprezintă o altă posibilă provocare. Cu toate acestea, în general, perspectiva de creștere pentru aur ar trebui să suporte o corecție până la 1384$/uncie, nivelul care a semnalat ieșirea din intervalul de cinci ani al aurului.

Trimestrul trecut, valoarea scăzută a argintului și a platinei în comparație cu aurul a ajuns la niveluri istorice înainte ca traderii de valori relative să intervină pentru a duce ambele metale mai sus cu 15% în câteva zile. Raportul aur-argint, care măsoară numărul de uncii de argint necesare pentru a cumpăra o uncie de aur, s-a prăbușit de la peste 93 la 77, valoare apropiată de media sa pe cinci ani – în timp ce la platină reducerea față de aur a scăzut de la valoarea record de 680$/uncie la 550$/uncie.

Deși există potențial pentru o evoluție pozitivă suplimentară determinată de aur pentru ambele metale,, potențialul unei supra-performanțe pe viitor a fost redus. Cheltuielile fiscale mai mari în infrastructură și lupta împotriva schimbărilor climatice ar schimba această perspectivă în favoarea metalelor industriale, categorie în care sunt incluse și argintul și platina.

Cuprul de calitate superioară rămâne limitat la un interval, speculatorii menținând o poziție short în ciuda câtorva încercări eșuate de vânzare. Privind în viitor, susținerea va fi determinată de constrângerile de stoc ce compensează actualele temeri legate de cerere înaintea apariției unei intensificări a cererii. Cheltuielile din infrastructură și trecerea către electrificarea cu folosirea intensivă a cuprului vor continua să se accelereze pe măsură ce publicul cere tot mai vehement acțiuni pentru combaterea schimbărilor climatice și a poluării. Avem în vedere un interval de tranzacționare amplu, între 2,5$/lb și 2,8$/lb, pentru restul anului.

Susținerea suplimentară pentru metalele industriale în general vine din perspectiva unui dolar mai scăzut. Acest lucru ar aduce un sentiment de ușurare economiilor cu piețe emergente chinuite de o datorie prea mare, din care o mare parte e în dolari.

Țițeiul rămâne blocat într-un interval larg, pendulul continuând să se balanseze între riscul cererii mai scăzute pe măsură ce activitatea economică globală încetinește, și riscul pentru rezerve indus de sancțiuni și conflicte. AIE are în vedere riscul unui exces de stocuri ce ar putea apărea în 2020, OPEC și alți producători fiind forțați, probabil, să reducă producția pentru a evita un preț și mai mic.

Cu toate acestea, atacul cu dronă de la mijlocul lunii septembrie asupra celei mai mari instalații petroliere din lume din Arabia Saudită a arătat cât de vulnerabil poate fi lanțul de aprovizionare global. O creștere a prețului determinată de stocuri într-un moment în care cererea e lentă rareori se termină cu bine. Deși vedem țițeiul Brent la 60$/b până la final de an, o primă de risc geo-politic va ține piața mai sus, cel mai probabil, în săptămânile următoare până când producția saudită se normalizează și amenințarea unui conflict începe, sperăm, să se diminueze.