Conducerea Institutului Revoluţiei Române este asigurată de un „Colegiu Național”, alcătuit din personalități reprezentative ale revoluției române, printre care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Petre Roman.
S-a scris mult în ultima perioadă despre salariul încasat de Gelu Voican Voiculescu de la acest Institut, în jur de 7000 de lei lunar, dar memoria internetului oferă o declarație care aruncă o altă umbră asupra decizie de azi a Guvernului. Una care implică fosta Securitate a regimului ceaușist.
În primăvara anului 2018, istoricul Marius Oprea a făcut o declarație incendiară în ceea ce privește Institutul și pe Gelu Voican Voiculescu. Oprea susținea vremea respectivă că fostul demnitar din primul guvern post-decembrist ascundea aproape 100.000 de dosare din arhiva Securității Municipiului București. Sunt dosare care au dispărut în zilele Revoluției din 1989 și care nu au mai ajuns niciodată la SRI sau CNSAS.
Securitatea Municipiului București a fost cea mai dezvoltată structură a fostei Direcții de Securitate a Statului și depozitara celor mai importante secrete ale regimului comunist.
Iată ce declara pentru Psnews Marius Oprea în primăvara anului 2018:
”În primul guvern de după capturarea Revoluției, prin intermediul lui Ion Iliescu și a acoliților acestuia, Gelu Voican Voiculescu a avut în sarcină, ca vicepremier, preluarea Securității, cu tot cu activ și pasiv: cadre și arhive. În acest sens, aștept cu interes ca procurorii militari să facă lumină în ceea ce privește înstrăinarea unei părți importante a arhivei Securității București, pe care Gelu Voican Voiculescu și-a însușit-o, în ’90, pe când juca rolul de tătuc al tuturor serviciilor secrete autohtone construite, în integralitate, pe temeliile fostei Securități. S-au făcut numeroase plângeri referitoare la acest subiect și sper ca procurorii să le ia în considerare.
Înstrăinarea unei importante părți a arhivei Securității București
Voiculescu a dus la Palatul Victoria o parte a arhivei Securității București, acesta dispărând odată cu plecarea lui din funcția de vicepremier. Nu cred că a distrus-o, este posibil să mai poată fi recuperată, măcar parțial. Probabil că Gelu Voican Voiculescu a stivuit dosarele în pivnița Institutului Revoluției, pe care-l conduce, asta dacă nu le ține în beciul locuinței personale! Guvernul României ar trebui să ia seama de o incompatibilitate extrem de gravă: nu poți fi și înculpat în Dosarul Revoluției, pentru crime împotriva umanității, și director al Institutului Revoluției Române! E de-a dreptul scandalos, trecând peste faptul că instituția amintită este o sinecură a lui Ion Iliescu.
Gelu Voican Voiculescu și regruparea Securității
Totodată, Gelu Voican Voiculescu este principalul responsabil pentru intensa implicare a unor ofițeri de Securitate în sângeroasele evenimente care au izbucnit pe 22 decembrie 1989. Tot el s-a numărat printre cei mai importanți factori de decizie în ceea ce privește campaniile de dezinformare de la începutul lui 1990 și, să subliniem, Gelu Voican Voiculescu a jucat un rol esențial în ororile săvârșite la Mineriadă, când s-a ocupat personal de coordonarea ofițerilor de Securitate ‹travestiți› în mineri sau în agenți ai noilor servicii. De asemenea, Voiculescu s-a dovedit un veritabil vârf de lance îndreptat împotriva liderilor opoziției democratice – să nu uităm că minerii instigați și călăuziți de securiști voiau să-i linșeze pe Seniorul Corneliu Coposu și pe Ion Rațiu! Da, alături de Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu este direct responsabil pentru tot ceea ce a însemnat regruparea Securității, începând cu momentul 22 decembrie 1989 și continuând cu Mineriadele de la începutul anilor ’90”
Dacă spusele lui Marius Oprea sunt adevărate, miza decizie de azi a Guvernului ar putea fi chiar accesul la acele dosare ale Securității.