Consumul de alcool crește riscul pentru cancer

Consumul de alcool crește riscul pentru cel puțin șapte forme diferite de cancer și este a treia cea mai frecventă cauză evitabilă de cancer în SUA, după obezitate și consumul de tutun.

„Alcoolul este o cauză de cancer bine stabilită și evitabilă, responsabilă pentru aproximativ 100.000 de cazuri de cancer și 20.000 de decese cauzate de cancer anual în Statele Unite – mai mult decât cele 13.500 de decese din accidente rutiere asociate alcoolului pe an în SUA – și totuși majoritatea americanilor nu sunt conștienți de acest risc”, a declarat Murthy într-un comunicat de presă.

El a adăugat că studiul «prezintă pașii pe care îi putem lua cu toții pentru a crește gradul de conștientizare a riscului de cancer al alcoolului și pentru a minimiza daunele».

Chirurgul general (Surgeon general) reprezintă în SUA instituția medicului șef și principal educator în domeniul sănătății la nivel național. Misiunea sa este de a oferi publicului cele mai bune informații științifice disponibile cu privire la modul de îmbunătățire a sănătății și de reducere a riscului de îmbolnăvire și rănire. Chirurgul general al Statelor Unite supraveghează Serviciul de sănătate publică al SUA și este ales de președintele Statelor Unite.

sticle de băutură, alcool, băuturi alcoolice
SURSA FOTO: Dreamstime

Actualizarea etichetei de avertizare

Pentru a crește gradul de conștientizare a riscului de cancer, noul ghid face o serie de propuneri, una dintre acestea fiind actualizarea etichetei de avertizare de pe băuturile alcoolice.

Etichetele băuturilor alcoolice care se găsesc în prezent pe sticle și cutii avertizează împotriva consumului în timpul sarcinii, înainte de a utiliza utilaje sau înainte de a conduce, precum și cu privire la „riscurile pentru sănătate” generale, scrie medicalxpress.com.

Pentru cel puțin șapte tipuri de cancer, inclusiv cele de sân, colon, esofag, ficat, cavitate bucală, faringe și laringe, există o corelație clară între consumul de alcool și riscul de cancer, indiferent de tipul de alcool (bere, vin sau băuturi spirtoase) consumat. În cazul cancerului de sân în special, consumul de alcool este responsabil pentru 16,4% din totalul incidențelor.

Chiar dacă datele care susțin această legătură au crescut în ultimii patruzeci de ani, mai puțin de jumătate dintre americani sunt conștienți de faptul că consumul de alcool crește șansele de a dezvolta cancer.

Revizuirea aportului zilnic recomandat

În plus față de eticheta de avertizare privind alcoolul, recomandarea îndeamnă la o revizuire a aportului zilnic recomandat și avertizează persoanele cu privire la legătura dintre alcool și riscul crescut de boală atunci când decid dacă sau cât să consume.

De asemenea, se recomandă ca organizațiile comunitare și experții în sănătate publică să sublinieze consumul de alcool ca factor major de risc de cancer modificabil și să consolideze inițiativele educaționale pentru sensibilizarea publicului. Referințele pentru tratament atunci când este necesar și utilizarea screeningului alcoolic ar trebui să fie încurajate de profesioniștii din domeniul sănătății.