România pierde anual în jur de 2,5 miliarde de euro ca urmare a scăderii productivităţii în cazul bolnavilor care nu mai pot munci din cauza stării de sănătate proprii sau din cauza afecţiunilor membrilor familiei, fiind nevoiţi să ramână acasă pentru a avea grijă de aceştia, relevă o analiză realizată de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente. Cauza? O alimentaţie nesănătoasă şi lipsa prevenţiei.
La nivel mondial, statisticile arată că 70% din vizitele medicale sunt cauzate de o alimentaţie nesănătoasă. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel mondial, 2,8 milioane de persoane mor anual din cauza faptului ca sunt obezi sau supraponderali.
Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, Dr. Ioan Mircea Coman, îi sfătuieşte pe români să mănânce mai sănătos, ceea ce înseamnă "mai multe legume, mai multe fructe, mai puţine grăsimi şi dulciuri". Acesta atrage atenţia că trebuie crescute cheltuielile cu sănătatea în România, pentru a ajunge la un tratament eficient şi mai ieftin al multor boli. "Nu aş spune că mâncăm cel mai rău din toată Europa. Suntem undeva prin mijlocul clasamentului", a declarat acesta.
Principala cauza de deces în România rămâne cea cardiovasculară, astfel că aproximativ 150.000 de români mor anual de boli cardiovasculare, ceea ce reprezintă 60% din totalul deceselor înregistrate, potrivit celei mai recente statistici prezentate de Fundaţia Română a Inimii şi Societatea Română de Cardiologie.
Mâncarea sănătoasă e scumpă
Mâncarea sănătoasă este considerată scumpă, nesăţioasă şi mai puţin gustoasă de către românii care iau frecvent masa în oraş, arată un studiu realizat de Unilever Food Solutions. Astfel, peste trei sferturi dintre bucureşteni spun că mâncarea sănătoasă are un preţ mare, iar mai mult de jumătate din persoanele chestionate consideră că mâncarea sănătoasă nu este suficient de săţioasă sau de gustoasă.
Poate de aceea ne situăm pe locul 3 în Europa cu peste patru milioane de adulţi obezi (un sfert din populaţie) iar jumătate dintre români sunt supraponderali, potrivit statisticilor Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon".
"Am ajuns ca 30% din femei şi 20% din bărbaţi să fie suporaponderali și putem vorbi de o epidemie de obezitate infantilă, atunci când 40% din copii sunt obezi. Un neavizat răuvoitor ar putea spune văzând numărul de obezi că această înseamnă exces,abuz şi bogăţie", susținea anul trecut Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe și doctor în științe medicale.
Potrivit lui, în multe cazuri, creșterea în greutate este cauzată de faptul că oamenii nu își permit costurile unei alimentaţii de calitate, bazată pe sfaturile unui nutriţionist. Mai mult, timpul liber limitat și îngrijorarea privind datoriile sau locul de muncă stresant limitează dispoziția pentru sport sau pentru relaxare.
Statistica Institutului Parhon ne plasează pe locul trei în Europa, cu 50% din populaţie persoane supraponderale şi 25% obeze.
Mai sus, puteți vedea un grafic realizat de Agenția Europană de Mediu în 2008, cu harta Europei, în funcție de consumul mediu zilnic de calorii per persoană pe zi. Potrivit graficului, un român consumă în medie 3.490 de calorii.