Legătura dintre consumul de ceai verde și infecția cu SARS-CoV-2. Ce s-a descoperit acum

Sursă: Capital

Un studiu publicat recent în revista Clinical Nutrition Open Science a examinat asocierea dintre consumul de ceai verde și infecția cu SARS-CoV-2 în rândul populației din Japonia.

Legătura dintre consumul de ceai verde și infecția cu SARS-CoV-2. Ce s-a descoperit acum

Studiile au arătat că ceaiul verde poate ajuta la scăderea riscului de gripă și infecții ale tractului respirator superior. În plus, epigalocatechina galat (EGCG) cu proprietăți antioxidante, care se găsește din abundență în ceaiul verde, s-a dovedit că inhibă infecția și transmiterea SARS-CoV-2. De asemenea, s-a demonstrat că țările cu un consum mare de ceai verde au o rată de morbiditate/mortalitate mai scăzută din cauza Covid-19, potrivit NewsMedical.

În acest studiu, cercetătorii au investigat asocierea consumului de ceai verde cu infecția cu COVID-19 la un grup de lucrători din domeniul sănătății din Japonia. Participanții la studiu au fost personalul unui spital din Tokyo, care au donat sânge și cărora le-au fost măsurați anticorpii totali împotriva proteinei nucleocapside (N) SARS-CoV-2.

Consumul de ceai verde a fost determinat cu ajutorul unui chestionar, în timp ce infecția cu SARS-CoV-2 a fost constatată cu ajutorul înregistrărilor de cazuri COVID-19 confirmate prin test de anticorpi sau PCR. Participanții au fost întrebați despre consumul de ceai verde în luna precedentă, cu șase opțiuni variind de la „deloc” sau ”până la patru căni ope zi”. Participanții au fost împărțiți în patru categorii pe baza răspunsurilor.

Echipa a folosit regresia logistică multiplă pentru a estima raportul de șanse al infecției cu SARS-CoV-2 în funcție de consumul de ceai verde. Din totalul de 2640 de participanți, 767 au fost bărbați și 1873 au fost femei. 74 de participanți au fost confirmați sau suspectați că au avut SARS-CoV-2 în timpul epidemiei.

Șanse mai mici de infectare pentru cei care au băut 4 căni de ceai verde

Studiul a constat că persoanele care au consumat mai mult de 4 căni de ceai verde pe zi au avut o șansă mai mică de infectare cu SARS-CoV-2, deși această constatare nu a fost semnificativă statistic. Acest lucru a fost în concordanță cu datele anterioare care arată că galatul de epigalocatechină poate inhiba infecția și transmiterea cu SARS-CoV-2.

Ar putea preveni atât infecția simptomatică, cât și asimptomatică

Deoarece șansele mai mici de infecție la persoanele cu un consum mare de ceai verde au fost observate în mai multe rezultate (PCR sau test de anticorpi), acest lucru sugerează că în anumite cazuri consumul de ceai verde ar putea preveni atât infecția simptomatică, cât și asimptomatică, indiferent de starea de vaccinare. Potrivit autorilor, șansele mai mici de infecție în rândul persoanelor cu un consum mare de ceai verde necesită investigații suplimentare.

Descoperire similară și într-un studiu american

Studiul vine după ce, anul trecut, un studiu realizat de specialiștii americani arăta că anumiți compuși chimici din diverse alimente sau băuturi, cum ar fi ceaiul verde, strugurii și ciocolata neagră, se pot lega și bloca virusul SARS-CoV-2.

În cadrul studiului, cercetătorii NC State University au efectuat atât simulări pe calculator, cât și studii de laborator. Astfel s-a observat modul în care a reacționat așa-numita „protează principală” (Mpro) din virusul SARS-CoV-2 atunci când se confruntă cu o serie de compuși chimici din plante cu proprietăți antiinflamatoare și antioxidante.