Agresivitatea împotriva animalelor este un fenomen social extrem de răspândit în societatea actuală. Persoanele care sunt expuse în copilărie unui abuz vor dezvolta probleme de ordin psihic, emoţionale sau de personalitate în perioada adultă, iar prima etapă care conduce la o patologie social constă în manifestarea cruzimii faţă de animale, este de părere psihologul Laura Maria Cojocaru.
„Cel puţin la nivel discursiv, societatea îşi doreşte să crească şi să educe copii sănătoşi fizic, moral, emoțional şi psihic, însă contrar acestui deziderat, fenomenul cruzimii faţă de animale este tot mai răspândit nu atât în mediul rural, cât mai ales în cel urban. Nu trebuie să fii neapărat actantul unei scene de cruzime asupra animalelor ca să dezvolţi comportamente antisociale sau deviante, ci poate fi suficientă expunerea la astfel de scene. Subconştientul unui om procesează informaţii fără ca noi să le putem controla, iar setul nostru de valori, de atitudini, de comportamente poate fi modificat din temelie. Cu atât mai periculos este acest proces al subconştientului, cu cât observatorul este un copil, care se află în stadiul de învăţare, de adaptare şi de asimilare a unui set de valori şi principii”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.
Americanii vin și cu câteva exemple. Ted Bundy, unul dintre cei mai cunoscuţi criminali în serie din SUA. El a dat dovadă de comportament violent încă din copilărie, când obişnuia să tortureze animale, în special câini şi pisici. Iar mai târziu a ucis 30 de femei. Dar numărul victimelor nu s-a oprit aici, acesta a mai recunoscut încă 70.
Și David Berkowitz, cunoscut drept Fiul lui Sam, a arătat o cruditate extremă față de animale la o vârstă fragedă. Vărsa amoniac în acvariul cu peşti și otrăvea canarii mamei sale adoptive. Apoi a ajuns un criminal în serie. A ucis 6 oameni şi a rănit alţi 7, în New York.
Este și cazul lui Nikolas Cruz, cel care a deschis focul într-un liceu din Florida, anul trecut, şi a ucis 17 oameni. Atacatorul obișnuia să împuște veveriţe, găini, broaşte şi şopârle.