Un studiu controversat stabilește o legătură între fluor și scăderea IQ-ului la copii
Studiul, condus de Kyla Taylor, a constatat o „asociere semnificativă din punct de vedere statistic” între expunerea la fluor și scăderea scorurilor IQ. Pentru fiecare creștere cu 1 miligram pe litru a fluorurii urinare, IQ-ul copiilor scade cu 1,63 puncte, scrie medicalxpress.com.
Controversa constă în sugestia studiului că expunerea sub 1,5 miligrame pe litru – în prezent limita de siguranță a Organizației Mondiale a Sănătății – poate afecta și IQ-ul copiilor. Lucrarea nu clarifică cât de mult sub 1,5 mg/L ar putea fi periculos, lăsând semne de întrebare cu privire la necesitatea ajustării ghidului SUA de 0,7 mg/L.
Steven Levy, membru al comitetului național pentru fluor pentru Asociația Dentară Americană, a exprimat îngrijorări semnificative cu privire la metodologia studiului, subliniind faptul că 52 din cele 74 de studii analizate au fost clasificate drept „de calitate scăzută” de către autorii înșiși, dar au fost totuși incluse în analiză.
El a pus la îndoială, de asemenea, utilizarea de către studiu a unor probe de urină punctiforme în loc de colecții de 24 de ore, care oferă o mai mare precizie, și provocările legate de evaluarea fiabilă a IQ-ului copiilor mici.
Pe de altă parte, beneficiile fluorizării apei sunt bine documentate
Introdusă în Statele Unite în 1945, aceasta a redus rapid cariile la copii și pierderea dinților la adulți, fiind recunoscută de către Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor drept una dintre cele mai mari realizări în domeniul sănătății publice ale secolului XX.
Fluorul ajută la refacerea mineralelor pierdute din cauza degradării acide a dinților, reduce producția de acid de către bacteriile care cauzează carii și îngreunează aderarea acestor bacterii la dinți.
Cu toate acestea, având în vedere că pastele de dinți cu fluor sunt disponibile pe scară largă începând cu anii 1960, unele cercetări sugerează o scădere a randamentului.
Susținătorii fluorizării susțin că aceasta reduce disparitățile socioeconomice în ceea ce privește îngrijirea dentară, în timp ce criticii avertizează că aceasta poate prezenta riscuri mai mari de afecțiuni neurologice pentru comunitățile vulnerabile.