Horațiu Potra și legăturile sale cu fostul colonel GRU Boris Golovin. Colonelul Golovin, fost ofițer în Spetsnatz, a fost naturalizat în România după 1990, stabilindu-și cartierul general la București. Potrivit unei decizii a Tribunalului București din 2011, acesta a fost descris ca fost ofițer al armatei Federației Ruse, având ca limbă maternă rusa.

Legătura dintre Horațiu Potra și un fost colonel GRU

Stelian Nistor, unul dintre partenerii de afaceri ai lui Golovin, a afirmat că fostul colonel reprezenta interesele economice ale Rusiei în România, în special în domeniul energetic. Deși proiectele comune nu au avut succes, Nistor a confirmat cunoașterea trecutului lui Golovin ca ofițer GRU, scrie Defapt.

„Golovin era reprezentantul statului rus. Avea mandat pe economic, pentru termocentrale și cărbuni. (…) Am încercat să facem afaceri, dar nu am lucrat nimic. Nu mai știu cum a început afacerea. Știu că a fost un proiect nereușit.

La un moment dat ne interesa… era o fereastră de oportunitate pentru România. Nu vă pot detalia. Golovin era în aceeași fereastră de oportunitate pentru România. Nu mai știu cum a fost. Dar totul a fost în cadrul legal. Sigur că știam că a fost ofițer KGB (n.red. GRU). Trebuia să fie de undeva”, a declarat Stelian Nistor pentru Newsweek România.

Golovin controla mai multe societăți comerciale în România, inclusiv Global International 2000 SA, unde era asociat cu personalități precum Horia Constantin Bejan, fost director în Ministerul Economiei, și Victor Ustinov, fost atașat comercial al Rusiei la București. Ustinov era conectat la Engineering Company Ziomar SA, casa de comerț a companiei ZiO Podolsk, o subsidiară a Rosatom, implicată în activități nucleare și de îmbogățire a uraniului.

Nicolae Costache, unul dintre partenerii comuni ai lui Horațiu Potra și Boris Golovin, a fost administrator al mai multor concesiuni miniere în Africa de Vest, inclusiv în Angola, Sierra Leone și Namibia. Activitățile sale au inclus comerțul cu diamante, conectându-se la bursele din Anvers și Tel Aviv. Costache era cunoscut pentru o invenție în mineritul de metale prețioase, patentată în colaborare cu cercetătorul leton Belekovs Voldemars.

Horațiu Potra
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

În România, au colaborat în mai multe proiecte

În România, Costache și Horațiu Potra au colaborat în mai multe proiecte, printre care cultivarea canabisului în scop medicinal, sub acoperirea unei firme care declara activități legate de fibre textile. O cercetare publicată de Costache împreună cu alți colaboratori sublinia potențialul canabinoidelor nepsihotropice, indicând o direcție clară spre utilizări medicinale.

Potrivit sursei menționate, Horațiu Potra și Nicolae Costache au încercat să achiziționeze armament și muniție din România pentru a le vinde în Africa. Totodată, cei doi ar fi fost implicați într-o tentativă de fraudă bancară, încercând să obțină 400.000 de euro cu acte false în numele lui Sorin Beraru, un condamnat pentru corupție și trafic de influență.