Lăsând la o parte zecile de studii pe acest subiect, nu mai trebuie repetat faptul că un somn odihnitor este esențial pentru o sănătate bună, dar și pentru o speranță de viață mai lungă. Un ciclu normal de somn, fără multe întreruperi, se traduce printr-o performanță mai bună a creierului și un risc mai mic de a avea anumite boli.
Probabil că puțină lume știe că ciclul lumină- întuneric din mediul înconjurător poate avea un impact grav asupra sănătății. Conform unui studiu recent, respectarea unui ciclu natural lumină-întuneric (lumină puternică în timpul zilei și lumină slabă sau deloc pe timp de noapte) poate îmbunătăți metabolismul. În schimb, prea multă lumină artificială ar putea dăuna metabolismului.
Acest studiu a fost publicat în „Diabetologia” și a fost realizat de cercetătorii de la Școala NUTRIM pentru Nutriție și Cercetare Translațională în Metabolism și de la Centrul Medical al Universității Maastricht, Țările de Jos. Conform rezultatelor, a reieșit că excesul de lumină artificială (fie de la dispozitive electronice fie de la iluminatul interior) pe timpul nopții ar putea perturba metabolismul, scrie Womnasworld.
Metabolismul (procesul prin care corpul transformă nutrienții în energie) nu rămâne același pe tot parcursul zilei. De aceea și mersul pe jos, la diferite ore ale zilei, arde o cantitate diferită de calorii.
Un studiu din 2018 de la Current Biology a constatat că oamenii ard cel mai mic număr de calorii la miezul nopții. De asemenea, adulții folosesc mai multă energie după-amiaza și seara.
Testul s-a făcut pe 14 voluntari, supuși la două experimente separate
Pentru a-și testa teoria, cercetătorii au recrutat 14 voluntari, cu vârste cuprinse între 40 și 75 de ani, toți supraponderali și rezistenți la insulină.
Participanții au fost supuși la două experimente, fiecare de câte 40 de ore. Unul dintre experimente i-a expus pe voluntari la lumină artificială puternică în timpul zilei și la o lumină slabă, seara.
În cealaltă sesiune de 40 de ore, voluntarii au fost expuși la lumină artificială slabă în timpul zilei și la una puternică, seara. Cercetătorii au măsurat metabolismul participanților pe parcursul ambelor sesiuni, luând probe de sânge și verificând temperatura.
Ce s-a descoperit a fost uimitor
În cele din urmă, autorii au descoperit că primul experiment a ajutat la o mai bună reglare a metabolismului. Voluntarii au avut niveluri mai mari de grăsime în sânge în timpul acestui ciclu, în care au fost expuși la lumină naturală.
Acest lucru sugerează că lumina naturală a îmbunătățit capacitatea corpurilor lor de a regla nivelul grăsimilor din sânge. De asemenea, voluntarii aveau niveluri mai scăzute de zahăr în sânge, înainte de cină.
Astfel, s-ar putea deduce că trecerea de la lumină la întuneric a ajutat corpurile lor să proceseze tot zahărul. Voluntarii au avut, de asemenea, o rată metabolică mai mare după cină și o rată metabolică sănătoasă în timpul somnului, sugerând din nou că metabolismul lor funcționa bine.
După a doua sesiune, rata metabolică a voluntarilor a început să scadă în timp ce dormeau
După a doua sesiune, nu s-au constatat aceleași rezultate pozitive. De exemplu, rata metabolică a voluntarilor a început să scadă în timp ce dormeau. Acest lucru sugerează că organismele lor au fost mai „confuze”, ca reacție la inversarea luminii naturale, iar procesele corpului nu funcționau optim noaptea.
Lumina strălucitoare pe timp de noapte a afectat nivelurile de melatonină, fiind mai dificil pentru acești voluntari să reușească să adoarmă.
De ce rezultatele se pot aplica tuturor
Studiul a avut însă limitările sale. Cu doar 14 voluntari, autorii nu pot spune cu certitudine că rezultatele se aplică tuturor. De aceea, e nevoie de cercetări suplimentare pentru a demonstra că lumina puternică în timpul zilei și lumina slabă în timpul nopții îmbunătățesc metabolismul în cazul persoanelor supraponderale.