Agenția de Stat pentru Securitate Națională (DANS) ține cont de interesul serviciilor de informații străine pentru Bulgaria, prezentând modelul conform căruia agenții străine de informații atrag surse din Bulgaria.
Guvernul interimar a publicat rapoartele privind activitatea de contrainformații, informații militare și civile în 2021. În mod tradițional, cel puțin partea lor publică, prezintă o analiză generală a situației din timpul anului.
„Bulgaria este obiectul unui interes sistematic de intelligence, îndreptat către angajamentele țării față de UE și NATO, modernizarea Armatei bulgare, economia și politica internă, mai ales din cauza seriei de alegeri parlamentare de anul trecut. Există încercări de influențare și impact în instituții de stat, militare, educaționale și religioase, în mass-media și sectorul neguvernamental”, precizează DANS, citată de Mediapool.
Serviciul amintește de rețeaua de spionaj distrusă la începutul anului trecut, la care a participat un fost ofițer superior de informații militare și „întreruperea activităților cetățenilor ruși simpatizanți cu activitățile serviciilor speciale ruse”.
Pe baza acestor dezvăluiri, trei diplomați ruși au fost declarați persona non grata. Procesul a continuat și în acest an, când guvernul lui Kiril Petkov a expulzat 70 de diplomați și angajați de la Ambasada Rusiei din Sofia, un act fără precedent. În raportul asupra activității sale din 2021, DANS prezintă mecanismul prin care serviciile străine atrag surse.
Tactica rusă
Raportul DANS mai precizează că în a doua jumătate a anului 2021, Federația Rusă lansează o campanie hibridă la scară largă pentru a pune capăt expansiunii NATO către est și pentru a păstra influența Rusiei în țările vecine. În acest scop, se angajează un set complex de instrumente, în acest sens diplomație, forță militară, servicii speciale, pârghii economice și dependențe (în principal în sfera energetică), campanii de propagandă informațională și campanii de dezinformare și atacuri cibernetice.
La începutul raportului DANS, președintele serviciului, Plamen Tonchev, subliniază că. de la jumătatea anului 2021, Federația Rusă a lansat o campanie hibridă de amploare pentru a redefini arhitectura europeană de securitate în funcție de interesele sale strategice, care includ sistarea extinderii NATO spre est și păstrarea influenței Rusiei în țările vecine.
„Aceste acțiuni au crescut în 2022, ajungîndu-se la agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, fără precedent în noua istorie europeană, care a erodat ordinea internațională de drept, a condus la creșterea riscurilor economice la nivel global și a creat un nou vector de migrație. În același timp, invazia rusă a consolidat unitatea Uniunii Europene și NATO și hotărârea de a proteja valorile și interesele comune și de a reduce dependența de Rusia în sfera energiei și apărării, pe care Moscova le folosește în mod activ în cadrul setului său de instrumente hibride”, subliniază el.
Raportul notează că diversificarea nedezvoltată a surselor și rutelor limitează capacitatea Bulgariei de a contracara fluctuațiile emergente de pe piața gazelor naturale în contextul crizei energetice în Europa din 2021. „Dependența semnificativă de Rusia creează riscuri suplimentare, având în vedere operațiunea hibridă împotriva Ucrainei care a început la jumătatea anului 2021 și a escaladat într-o invazie militară în februarie 2022. În acest sens, există riscuri pentru securitatea livrărilor”.
Anul trecut, DANS a raportat o creștere a atacurilor cibernetice în Bulgaria. În plus, continuă funcționarea schemelor de investiții fictive din partea cetățenilor țărilor terțe în instrumente de capitaluri proprii ale companiilor bulgare, cu scopul de a obține un permis de ședere în țară și/sau de a dobândi cetățenia bulgară.
În 2021, presiunea migratorie către Bulgaria a crescut de peste 3 ori față de 2020.
Presiunea din Bulgaria
În rapoartele sale, informațiile civile prezintă o evaluare a mediului extern de securitate, care notează „criza din estul Ucrainei, tensiunile recurente asupra Nagorno-Karabah și conflictele „înghețate” – Transnistria, Osetia de Sud și Abhazia, care au continuat să genereze riscuri și amenințări pe linie de securitate. Atât manifestările de naționalism, cât și încercările continue ale factorilor externi de a-și impune influența în regiune au avut un impact negativ asupra situației din Balcanii de Vest, scrie Agenția de Informații de Stat (DAR).
Serviciul de Informații Militare oferă o analiză mai amplă a situației din jurul Ucrainei. „Principalul factor destabilizator al mediului de securitate a fost opoziția crescândă a Federației Ruse față de Occident și presiunea acesteia împotriva Ucrainei. Acestea sunt condiționate de aspirațiile Moscovei de forță pentru a schimba, prin mecanisme de forță, ordinea mondială conform înțelegerii sale și de a-și forma propria sfera de dominație și influență”.
„Redislocarea forțelor ruse din octombrie 2021 câtre zona graniței comune cu Ucraina nu corespundea practicii obișnuite și ciclului anual de pregătire al Forțelor Armate Ruse. Prin concentrarea lor continuă, Kremlinul a creat posibilități extinse de escaladare, căutând astfel să „modeleze” comportamentul NATO și al UE pentru a-și atinge propriile obiective strategice. Ca urmare, amenințarea militară la adresa securității, nu doar regionale, ci și globale, a crescut progresiv”. La începutul acestui an, serviciile bulgare au fost criticate pentru munca lor în perioada premergătoare agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei și pentru evaluarea probabilității de a se ajunge la un război.