Anumite alimente pot perturba ciclul natural somn-veghe al organismului datorită impactului lor asupra digestiei și metabolismului. Într-o lume în care somnul a devenit o problemă greu de gestionat, asigurarea unei nopți odihnitoare a devenit mai importantă ca niciodată.
Un număr tot mai mare de cercetări subliniază impactul alegerilor alimentare asupra calității somnului, în special al unor alimente consumate înainte de culcare.
Pe măsură ce granița dintre muncă și timp liber se estompează, a înțelege de ce anumite alimente ar trebui evitate seara este crucial pentru menținerea sănătății generale, scrie ZeeNews.
Anumite alimente pot perturba ciclul natural somn-veghe al organismului
Legătura dintre mâncare și somn este o interacțiune complexă de biologie și fiziologie. Anumite alimente pot perturba ciclul natural somn-veghe al organismului datorită impactului lor asupra digestiei și metabolismului. În plus, conținutul de cofeină din cafea și ceai este binecunoscut pentru efectele sale excitante.
Consumul acestor băuturi, alături de gustările pline de calorii, aproape de ora de culcare, poate interfera cu capacitatea organismului de a se relaxa. În plus, alimentele condimentate pot provoca arsuri la stomac sau disconfort gastro-intestinal, împiedicând și mai mult un somn liniștit.
Aceste alimente nu ar trebui mâncate înainte de culcare
Prin urmare, pentru a evita o altă noapte în care insomnia vă dă târcoale, experții spun că aceste alimente nu ar trebui mâncate înainte de culcare.
Mâncărurile picante
Ar trebui să evitați consumul oricăror condimente înainte de culcare, deoarece poate duce la arsuri la stomac, iar asta poate perturba somnul.
Alimentele bogate în grăsimi
Alimentele grase au nevoie mai mult pentru a fi digerate și pot provoca disconfort. Alimentele prăjite sunt grele pentru stomac și greu de digerat.
Sunt bogate în grăsimi nesănătoase care pot crește inflamația în organism, contribuind și mai mult la oboseală. Alegeți metode mai sănătoase, cum ar fi coacerea, grătarul sau gătitul la aburi.
Cofeina
Cafeaua, ceaiul și ciocolata conțin cofeină, care poate interfera cu somnul.
Alimente bogate în zahăr
Zahărul poate duce la vârfuri de energie și blocări, afectând calitatea somnului. Gustările dulci pot oferi un impuls temporar de energie, dar provoacă o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, urmată de o scădere bruscă, lăsându-vă mai obosit și letargic.
Optați pentru alternative mai sănătoase, cum ar fi fructele sau îndulcitorii naturali – mierea sau siropul de arțar.
Alimente acide
Citricele și roșiile pot provoca reflux acid, tulburând somnul.
Gustările procesate
Alimentele procesate, inclusiv gustările ambalate, mâncărurile congelate și alimentele fast-food, sunt de obicei bogate în grăsimi nesănătoase, sodiu și aditivi artificiali.
Aceste ingrediente pot distruge nivelul de energie și vă pot afecta negativ sănătatea generală. Alegeți alimente neprocesate, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale și proteinele slabe.
Carbohidrați rafinați
Cerealele rafinate și carbohidrații din pâinea albă, paste și produse de patiserie pot provoca o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, ceea ce duce la o scădere a nivelului de energie.
Optați pentru cereale integrale, cum ar fi pâinea integrală și pastele integrale, deoarece au conținut mai mare de fibre.