Pe lângă boala neurodegenerativă și vaccinul AstraZeneca, EMA menționează că va analiaz și raportările inflamațiilor cardiace apărute după vaccinarea cu produsele Moderna şi Pfizer, transmite Reuters, citată de Agerpres.
În acest context, EMA a solicitat mai multe detalii cu privire la aceste cazuri din partea producătorilor de vaccinuri. De menționat este faptul că, în cadrul unei analize a raportărilor de siguranţă pentru vaccinul Vaxzevria, Comitetul pentru siguranţă al EMA analizează datele obţinute cu privire la cazurile de sindrom Guillain-Barre, conform Reuters.
În același timp, EMA mai analizează şi raportările cu privire la inflamaţiile cardiace apărute în urma vaccinărilor cu produsul Pfizer-BioNTech, denumit Comirnaty, dar şi cu vaccinul produs de Moderna.
Trebuie menționat faptul că, spre deosebire de vaccinul produs de AstraZeneca, ambele vaccinuri folosesc noua tehnologie mRNA pentru a obţine un răspuns imunitar împotriva noului coronavirus. De asemenea, atât EMA cât şi alţi regulatori în domeniu analizează deja şi riscul de producere a cheagurilor de sânge în urma vaccinării împotriva COVID-19.
Boala neurologică rară și vaccinul AstraZeneca
În ceea ce privește boala neurologică rară despre care se vorbește, este vorba despre sindromul Guillain-Barré, o maladie neurologică rară în care sistemul imunitar al organismului atacă învelişul protector al fibrelor nervoase.
De menționat este faptul că, majoritatea cazurilor apar la câteva zile sau săptămâni după o infecţie de natură bacteriană sau virală, susţine Reuters care precizează şi că acest sindrom este un risc cunoscut dar extrem de rar ce este asociat cu infecţii respiratorii sau intestinale, precum şi cu unele vaccinări din trecut.
Sursa citată mai precizează că până în momentul de față, reprezentanții AstraZeneca, Pfizer, BioNTech şi Moderna nu au răspuns încă solicitărilor de a comenta aceste informaţii, deci rămâne de văzut care va fi rezultatul EMA după analizarea tuturor rapoarelor din ultimele săptămâni.