Ceremonia de lansare a podului care lega localitățile Golăiești din România și Zagarancea din Republica Moldova va avea loc simultan pe ambele maluri ale râului. Autoritățile din cele două țări au încurajat cetățenii să participe la acest moment simbolic și istoric.

Podul poartă o încărcătură emoțională aparte pentru România și Republica Moldova

Proiectul, denumit „Podul de Flori”, poartă o încărcătură emoțională aparte, fiind o concretizare a unei legături istorice și spirituale dintre cele două state. Numele său evocă simbolicul pod de flori format în anii ’90, când mii de români s-au adunat pe malurile Prutului pentru a marca fraternitatea dintre popoare. Acum, după mai bine de trei decenii, acest simbol capătă formă fizică, odată cu demararea construcției efective, conform Moldpres.

Noul pod de la Ungheni nu va fi doar un mijloc de transport, ci și un element esențial în consolidarea relațiilor bilaterale și în dezvoltarea conexiunilor dintre România și Republica Moldova. Reprezentanții Ministerului Transporturilor din România au subliniat că evenimentul are o semnificație istorică aparte, întrucât este pentru prima dată în ultimele șase decenii când se construiește un nou pod peste Prut.

steag republica moldova
SURSA FOTO: Dreamstime

România are în plan construirea a cinci poduri peste Prut până în anul 2030

În plus, România are în plan construirea a cinci poduri peste Prut până în anul 2030, urmărind, totodată, să dezvolte infrastructura rutieră astfel încât fiecare raion din Republica Moldova să beneficieze de o legătură directă cu România. Acest obiectiv este parte a unui plan mai amplu de integrare și conectare regională, având în vedere parcursul european al Republicii Moldova, cu orizonturi estimate pentru 2028-2029.

Podul rutier va fi construit cu patru benzi de circulație și trotuare pietonale, iar proiectul include și realizarea unui punct de trecere a frontierei, cu toate facilitățile necesare pentru un control detaliat, parcări pentru TIR-uri și autoturisme. El este parte integrantă a Autostrăzii Unirii A8, care va lega Târgu Mureș – Iași – Ungheni de granița cu Republica Moldova.

Traficul rutier va fi deschis provizoriu în toamna anului 2026, urmând ca proiectul complet al Autostrăzii Unirii să fie finalizat în perioada 2029-2030. Finanțarea este asigurată integral din fonduri europene, valoarea totală a proiectului depășind 30 de milioane de euro. Astfel, „Podul de Flori” devine nu doar un simbol al unității, ci și un pilon al dezvoltării regionale și al integrării europene.