Un studiu recent a făcut o descoperire uimtoare: când șoarecii cu Alzheimer au inhalat mentă, abilitățile lor cognitive s-au îmbunătățit.

Se pare că acest compus chimic poate opri o parte din daunele cauzate creierului și asociate cu maladia Alzheimer.

Anumite mirosuri ar putea fi folosite ca terapii pentru Alzheimer

Cercetătorii au observat în mod special o reducere a proteinei interleukin-1-beta (IL-1β), care ajută la reglarea răspunsului inflamator al organismului, un răspuns care poate oferi protecție naturală, dar care provoacă daune când nu este controlat corespunzător.

Echipa din spatele studiului publicat în luna aprilie spune că cercetarea arată că există posibilitatea ca anumite mirosuri să fie folosite ca viitoare terapii pentru Alzheimer. ”Dacă ne putem da seama ce mirosuri provoacă anumite răspunsuri ale creierului și ale sistemului imunitar, le putem valorifica pentru a îmbunătăți sănătatea”, susține echipa, potrivit Sciencealert.

„Ne-am concentrat asupra rolului sistemului olfactiv în sistemului nervos central și sistemul imunitar și am confirmat că menta are un miros imunostimulator la animale”, spune imunologul Juan José Lasarte de la Centrul de Cercetare Medicală Aplicată (CIMA) din Spania.

Expunerea scurtă la această substanță a prevenit declinul cognitiv la șoarecii cu Alzheimer

„În mod surprinzător, am observat că expunerea scurtă la această substanță, timp de șase luni, a prevenit declinul cognitiv la șoarecii cu Alzheimer și, ceea ce este cel mai interesant, a îmbunătățit capacitatea cognitivă a șoarecilor tineri sănătoși”, a subliniat Lasarte.

După ce a observat că inhalarea substanței crește răspunsul imunitar al șoarecilor, echipa a arătat că ar putea îmbunătăți și abilitățile cognitive ale animalelor, așa cum s-a observat în alte teste practice în laborator.

La șoarecii cu Alzheimer, inhalarea mentei pentru o perioadă de șase luni a fost suficientă pentru a împiedica deteriorarea abilităților cognitive și a capacităților de memorie.

menta
SURSA FOTO: Dreamstime

În plus, se pare că menta a împins proteina IL-1β înapoi la niveluri sigure în creier.

Când cercetătorii au redus în mod artificial numărul de celule T de reglare (Treg) – care ajută la ținerea sistemului imunitar sub control – au fost observate o parte din efecte, lăsând deschisă calea pentru viitoare tratamente.

Mirosurile pot declanșa anumite răspunsuri în creier, ducând la reacții chimice care afectează memoria

„Atât expunerea la mentă, cât și blocarea celulelor Treg au provocat o scădere a IL-1β, o proteină care ar putea fi în spatele declinului cognitiv observat la aceste modele”, a declarat neurologul Ana Garcia-Osta de la CIMA.

În plus, blocarea specifică a acestei proteine ​​cu un medicament utilizat în tratarea unor boli autoimune a îmbunătățit și capacitatea cognitivă a șoarecilor sănătoși și a șoarecilor cu Alzheimer. Oamenii de știință au stabilit deja numeroase legături între mirosuri și sistemul imunitar și nervos.

Aceste relații sunt greu de înțeles pe deplin, dar știm că sistemul olfactiv poate influența puternic creierul. Anumite mirosuri pot declanșa anumite răspunsuri în creier, ducând la reacții chimice care afectează memoria, emoția și multe altele. Bolile legate de sistemul nervos central, cum ar fi Alzheimer, Parkinson și schizofrenia, apar adesea cu o pierdere a mirosului.

„Acest studiu este un pas important spre înțelegerea legăturii dintre sistemul imunitar, sistemul nervos central și miros”, afrimă imunologul Noelia Casares.