Legătura dintre ingeniozitatea astronomiei egiptene și arhitectura sa
Abia din secolul al XIX-lea, cercetările arheologice din Egipt au început să facă o legătură clară între ingeniozitatea astronomiei egiptene și arhitectură, potrivit Skyatnightmagazine.
În urma acestor cercetări se știe azi că Marea Piramidă din Giza, de lângă Cairo, a fost construită în jurul anului 2.700 î.Hr. pentru faraonul Khufu și este cea mai mai mare din grupul celor trei piramide de la Giza. Marea Piramidă a reprezentat vreme de peste 3.000 de ani cea mai înaltă structură de pe Pământ.
Fiecare dintre piramidele de la Giza are o orientare astronomică exactă
Fiecare dintre piramidele de la Giza are o orientare astronomică exactă, laturile sale plate reprezentând acele busolei.
Până în 1870, traducerile papirusurilor egiptene le-au permis oamenilor de știință să obțină o înțelegere mai bună a culturii vechilor egipteni. Iar în centrul acestei culturi se află în mod constant sufletul faraonului, după moartea sa.
Se pot vedea Steaua Polară şi „nepieritoarele”
Pentru egipteni, extrem de importante erau stelele circumpolare, numite „ikhemu-sek” sau „nepieritoare”, pentru că nu „piereau” niciodată prin situarea lor sub orizont. Se spune că aceste stelele care erau pictate de vechii egipteni pe tavanele piramidelor aveau rolul de a-l ajuta pe faraonul îngropat să știe ”cât e ceasul”.
De fapt, aceste piramide din Vechiul Regat al dinastiei a IV-a aveau coridoare care duceau dinspre interior spre faţada nordică şi erau înclinate atât de exact încât, atunci când le privim azi, putem vedea Steaua Polară şi „nepieritoarele”.
De asemenea, vechii egipteni s-au folosit de două stele strălucitoare din Constelațiile Carul Mare și Carul Mic pentru a alinia cele trei piramide de la Giza către direcția nord.
Ele au fost construite ca morminte regale ale faraonilor, aliniate în direcția nord-sud, cu o acuratețe de numai 0.05 grade. Cum au reușit egiptenii să facă asta rămâne și azi un mister.