Legătura surprinzătoare dintre mașinile de spălat vase și bolile cronice. Un studiu recent a descoperit efectele nocive ale unui ingredient din agenții de clătire comerciali asupra tractului gastrointestinal.
Legătura surprinzătoare dintre mașinile de spălat vase și bolile cronice
Legătura surprinzătoare dintre mașinile de spălat vase și bolile cronice. Un studiu recent a descoperit efectele nocive ale unui ingredient din agenții de clătire comerciali asupra tractului gastrointestinal.
Realizat de cercetătorii de la Institutul Elvețian de Cercetare pentru Alergie și Astm (SIAF), în legătură cu Universitatea din Zurich (UZH), studiul a dezvăluit efectele nocive ale unui ingredient din agenții de clătire comerciali asupra tractului gastrointestinal. Această descoperire are implicații semnificative pentru sănătatea oamenilor, deoarece substanța toxică poate declanșa diferite boli cronice, scrie TheBrighterSide.
Mașinile de spălat vase comerciale spală vesela printr-un proces în două etape. Primul pas implică un ciclu de înaltă presiune, de 60 de secunde, cu apă caldă și detergent. Al doilea pas este un alt ciclu de 60 de secunde în care se aplică apă și un agent de clătire.
Reziduurile chimice uscate de pe vase pot pătrunde ușor în tractul gastrointestinal
Studiul a constatat că multe mașini de spălat vase nu au un ciclu de spălare suplimentar pentru a elimina resturile de agent de clătire, permițând substanțelor potențial toxice să se usuce pe vase. Când aceste vase sunt folosite, reziduurile chimice uscate pot pătrunde ușor în tractul gastrointestinal.
Efectele detergenților și ale agenților de clătire asupra celulelor epiteliale
Condusă de Cezmi Akdis, profesor de alergologie experimentală și imunologie și director al SIAF, cercetarea a examinat impactul componentelor din detergenții și agenții de clătire din comerț asupra barierei epiteliale a intestinului. Această barieră, un strat de celule care căptușește tractul intestinal, reglează ceea ce pătrunde în organism.
Defectele acestei bariere sunt legate de afecțiuni precum alergiile alimentare, gastrita, diabetul, obezitatea, ciroza hepatică, artrita reumatoidă, scleroza multiplă, tulburările din spectrul autismului, depresia cronică și boala Alzheimer.
Studiul a folosit organoizi intestinali umani și celule intestinale pe microcipuri, o tehnologie de ultimă oră care formează un grup tridimensional de celule asemănătoare cu epiteliul intestinal uman.
Folosind diferite metode biomoleculare, echipa a analizat efectele detergenților comerciali și a agenților de clătire asupra acestor celule, diluând substanțele la concentrații care ar fi prezente pe vasele uscate ( de la 1:10.000 până la 1:40.000).
Rezultatele au arătat că dozele mari de agenți de clătire au ucis celulele epiteliale intestinale, în timp ce dozele mai mici au făcut bariera mai permeabilă. Această permeabilitate crescută a fost însoțită de activarea mai multor gene și proteine de semnalizare celulară care ar putea provoca răspunsuri inflamatorii. O analiză mai aprofundată a identificat ca vinovați etoxilații de alcool, o componentă a agentului de clătire.
Distrugerea treptată a stratului epitelial al intestinului
Cercetătorii avertizează că acest efect ar putea duce la distrugerea treptată a stratului epitelial al intestinului, declanșând numeroase boli cronice. Akdis subliniază nevoia de conștientizare a publicului și de acțiune imediată:
„Este important ca publicul să se informeze despre acest risc, deoarece etoxilații de alcool par să fie folosiți în mod obișnuit în mașinile de spălat vase comerciale.”
Legătura dintre barierele epiteliale defecte și bolile cronice a fost explorată în multe studii.
Barierele epiteliale defecte au un rol în declanșarea a sute de boli cronice
Akdis, cu peste 20 de ani de experiență în cercetare în acest domeniu, spune că diverși aditivi și substanțe chimice folosite în viața de zi cu zi pot deteriora aceste straturi.
„Presupunem că barierele epiteliale defecte joacă un rol în declanșarea a sute de boli cronice”, spune el.
Această corelație este susținută de ipoteza barierei epiteliale, un concept la care Akdis a contribuit în mod semnificativ. Constatările subliniază importanța abordării riscurilor asociate cu mașinile de spălat vase, predominante în multe medii.
Efectele toxice ale agenților de clătire asupra tractului gastrointestinal evidențiază necesitatea intervențiilor imediate în sănătatea publică pentru a atenua riscul de declanșare a bolilor cronice. Cercetarea evidențiază rolul critic al barierei epiteliale în menținerea sănătății și prevenirea bolilor cronice, subliniind atenuarea riscurilor asociate expunerilor zilnice la substanțe chimice.