Relația turco-americană din sectorul energetic înregistrează un fel de renaștere, au declarat luni participanții la o conferință virtuală.
Vorbind în cadrul celei de-a 38-a conferințe americano-turce, James Jones, președintele onorific al Consiliului de afaceri SUA-Turcia, a declarat: „Există câteva motive de optimism, deoarece, în ciuda pandemiei și a turbulențelor de pe piața energiei, relația energetică dintre SUA și Turcia se confruntă cu un fel de renaștere.”
Potrivit lui, sectorul energetic are oportunități promițătoare de consolidare a legăturilor bilaterale, inclusiv gazul natural lichefiat (GNL), proiectele de conducte din Asia Centrală și Irak, sursele regenerabile de energie și, mai recent, descoperirea gazelor naturale ale Turciei din Marea Neagră.
Energia continuă să joace un rol important în politica externă a SUA așa cum a făcut-o întotdeauna, iar găsirea unei piețe durabile pentru GNL-ul SUA este esențială. Între timp, în căutarea diversificării canalelor sale de aprovizionare, Turcia și-a mărit cota de importuri de GNL din SUA, în conformitate cu investițiile făcute în ultimii ani în domeniu. Odată cu creșterea cotei de GNL din SUA, împreună cu creșterea cotelor altor furnizori de GNL, Turcia și-a propus să reducă importurile de gaze din conducte, precum cele achiziționate din Rusia, consolidându-și politicile energetice.
Importurile de gaze prin conducte din Turcia au scăzut cu 22,8%, în timp ce importurile de GNL au crescut cu 44,8% în prima jumătate a anului, potrivit datelor Autorității de Reglementare a Pieței Energetice (EPDK)
Turcia apare nu numai ca un important partener comercial în domeniul energiei, dar și ca un actor cheie pentru stabilitatea energetică și securitatea aprovizionării cu energie în regiune, constituind o piață mare care are potențialul de crește în continuare, în special ca urmare a recentei descoperiri a gazelor naturale în Marea Neagră.
Jones, referindu-se și la alte probleme, a spus că tehnologia și securitatea 5G pot debloca, de asemenea, nivelul de cooperare dintre cele două țări în calitate de aliați NATO, deoarece angajamentele lor sunt de a dezvolta o comunicare sigură, ceea ce este extrem de important.
Un alt domeniu pregătit pentru cooperare este în domeniul îngrijirii sănătății, a spus el, adăugând că în special echipamentele individuale de protecție (EPP) reprezintă o oportunitate excelentă. El a subliniat că „Turcia este un producător crucial de echipamente medicale de înaltă calitate, care pot fi o sursă importantă de comerț bilateral”.
Chiar și pandemia de coronavirus nu sa dovedit a fi un obstacol pentru legăturile comerciale dintre Turcia și SUA, întrucât America a fost una dintre puținele țări care și-a crescut în mod constant importurile din Turcia anul acesta. Exporturile Turciei către SUA au atins 5,56 miliarde dolari (42,5 miliarde TL) din ianuarie până în iulie, conform datelor Ministerului Comerțului.
Reducerea influenței Chinei
Întrucât trăim vremuri extraordinare, acest lucru „necesită o cooperare extraordinară. Ar trebui să ne angajăm să facem acest lucru ”, a îndemnat Jones. El a adăugat că unul dintre marile obiective ale politicii americane este dorința de a reduce influența Chinei în SUA. „În opinia mea, Turcia și SUA sunt alternative viabile la proiectele de dezvoltare finanțate în cadrul proiectului Belt and Road al Chinei”, a spus Jones, potrivit Daily Sabah.
El a încheiat spunând că ambele părți ar trebui să se asculte reciproc cu mintea deschisă pentru a atinge ținta unui volum de tranzacții de 100 de miliarde de dolari stabilită de cele două țări.
Pandemia a resetat profund ordinea economică globală, a declarat Nail Olpak, președintele Comitetului pentru relații economice externe (DEIK) din Turcia, subliniindu-și credința în rezistența economiei globale și poziția solidă a sectorului privat pentru a depăși provocările.
Spunând că lumea își restructurează lanțurile de aprovizionare în diferite sectoare, Olpak a adăugat: „Există o schimbare de la un singur sau un lanț de aprovizionare limitat, nu doar în SUA, ci la nivel global, deoarece blocările COVID-19 au forțat întreprinderile să facă față riscurilor și provocări de a depinde excesiv de o singură țară pentru aprovizionare și materie primă. ” A avea un singur furnizor sau un furnizor limitat prezintă un risc mai mare decât am crezut anterior, a avertizat Olpak. „Știm că multe firme din America și din întreaga lume caută alternative, iar Turcia este gata să răspundă în acest rol”, a subliniat el.