Pe fondul războiului din Ucraina, Marine Le Pen a fost nevoită totuși să-și limiteze retorica pro-rusă pentru a rămâne mai aproape de opinia publică franceză. Dar, conform Jerusalem Post, ea continuă să susțină o politică externă aflată în contradicție cu restul politicii franceze și europene.
Dezbaterea de dinaintea celui de al doilea tur de scrutin a fost un nou prilej pentru candidata de extremă dreapta a prtidului Adunarea Națională de a enunța câteva dintre prioritățile de politică externă.
Motivele acestei poziții pro-ruse ale lui Marine Le Pen sunt numeroase, notează ziarul israelian.
Legăturile dintre Adunarea Națională și Rusia sunt destul de vechi
Legăturile formațiunii Adunarea Națională (cunoscută până în 2018 ca Frontul Național) cu Rusia sunt destul de vechi. Încă din 1968, tatăl lui Le Pen și președinte al partidului de la acea vreme, Jean-Marie Le Pen, l-a întâmpinat pe pictorul rus naționalist și antisemit Ilia Glazunov, care venise la Paris ca parte a unei delegații sovietice, în speranța că va realiza un portret al lui Charles de Gaulle. Pentru că președintele francez a refuzat oferta, Glazunov a ajuns să facă un portret al lui Le Pen. Episodul anunța încercările partidului de a se prezenta ca moștenitor natural al lui Charles de Gaulle, în încercarea de a se conecta cu Rusia.
Dreapta franceză catolică a ținut mereu aproape imaginea Rusiei eterne, țariste și ortodoxe
La nivel ideologic, dreapta franceză catolică, monarhistă și colaboraționistă a ținut mereu aproape imaginea Rusiei eterne, țariste și ortodoxe. Legăturile personale dintre comunitatea de emigranți ruși și extrema dreaptă franceză sunt numeroase. Printre cele mai notabile rămâne mariajul lui Jean-François Chiappe, care a făcut parte la comitetul central al FN și a contribuit la revista de extremă dreapta Rivarol, cu Maria Denikina, fiica unui lider anti-bolșevic, generalul Anton Denikin.
O internațională a naționaliștilor
În anii 80, scriitorul rus Eduard Limonov i l-a prezentat lui Jean-Marie Le Pen pe excentricul politician rus Vladimir Jirinovski. Cei doi lideri au încercat să lanseze un fel de „internațională a naționaliștilor”, dar caracterele lor și diferențele ideologice aveau să distrugă în cele din urmă proiectul.
Jean-Marie Le Pen (împreună cu mâna sa dreaptă de la acea vreme, Bruno Gollnisch) a vizitat Rusia de mai multe ori. Cel puțin o dată în 1996 și din nou în 2003, în timp ce personalități ale dreptei naționaliste ruse, precum Serghei Baburin au participat la întâlnirile FN.
Atracția dintre partidul lui Le Pen și Rusia este reciprocă și se bazează pe valori comune
Odată ce Marine Le Pen a preluat frâiele FN, în 2011, legăturile private ale familiei ei cu Rusia au devenit o politică oficială a partidului, servind în special ca principiu călăuzitor în domeniul politicii externe. Multe dintre persoanele care o înconjurau atunci, precum Emmanuel Leroy, Frédéric Châtillon, Jean-Luc Schaffhauser sau chiar fostul său consilier internațional, Aymeric Chauprade, se lăudau cu legături strânse cu Rusia.
Atracția dintre FN/RN și Rusia este reciprocă și se bazează pe valori comune. Cheia pentru înțelegerea lor este conceptul de suveranitate, care include mai multe aspecte, cum ar fi suveranitatea politică și geopolitică, suveranitatea economică (protecționismul economic este un instrument legitim împotriva fenomenului destabilizator, condus de corporații, al globalizării), suveranitatea culturală (națiunea este percepută ca o entitate omogenă, etnoculturală, în care minoritățile sau imigranții sunt acceptați doar dacă sunt de acord să se asimileze).
Își datorează ascensiunea legăturilor familiei cu oligarhii ruși
Alianța nu este condusă doar de o ideologie comună. Când Marine Le Pen a devenit șefa FN a căutat recunoașterea internațională, în încercarea de a-și consolida acreditările prezidențiale. Inclusiv o întâlnire cu Vladimir Putin, care a avut loc în martie 2017.
Ea își datorează în mare măsură ascensiunea în cercurile cele mai înalte ale Rusiei legăturilor familiei sale cu oligarhul ortodox Konstantin Malofeev. Canalul TV al lui Malofeev, Tsargrad, o prezintă în mod constant pe Marine Le Pen într-o lumină foarte bună.
Partidul lui Le Pen avea nevoie și de sprijin financiar, iar Rusia a jucat un rol central
FN avea nevoie și de sprijin financiar, iar aici Rusia a jucat un rol central. Pentru candidatura prezidenţială din 2017, Marine Le Pen a obţinut un împrumut de 9 milioane de euro de la o bancă cu legături strânse cu Vladimir Putin.
O investigație a site-ului francez de investigații Mediapart a mai dezvăluit că în 2014 Jean-Marie Le Pen a primit 2 milioane de euro de la o companie din Cipru, controlată de un fost agent KGB.
În timp ce Marine Le Pen a susținut că a fost un împrumut, la acea vreme acesta a fost perceput ca o recompensă pentru sprijinul FN pentru anexarea Crimeei de către Rusia.
O victorie a lui Marine Le Pen la alegerile prezidențiale de duminică ar fi, evident, o veste bună pentru Rusia. Dar sondajele arată că o victorie a Adunării Naționale pare puțin probabilă. Dar chiar dacă Le Pen eșuează din nou în încercarea de a câștiga președinția franceză, prezența ei și a altor câțiva actori politici simpatizanți ai Rusiei vor face, desigur, ca punctele de vedere ale Moscovei să se reflecte și pe mai departe în arena politică franceză.