Legea referitoare la arme și muniții va fi modificată. Guvernul va dezbate în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care va fi modificată legea privind regimul armelor şi muniţiilor. Miniștrii vor stabili pentru ce infracțiuni va fi interzisă acordarea permisului de port armă.
Proiectul de modificare a Legii nr. 295/2004 are ca scop alinierea ei la o decizie a Curții Constituționale din 14 februarie. Instituția consideră excesivă restricționarea dreptului de port armă în cazul persoanelor acuzate de infracțiuni cu intenție.
Infracțiunile pentru care fi interzisă acordarea permisului de arme
În cadrul proiectului de OUG sunt specificate infracțiunile în cazul cărora există suspiciuni cu privire la pericolul pe care făptuitorul îl prezintă pentru societate, referitor la procurarea, deținerea, purtarea și folosirea de arme.
„În concret, faptele avute în vedere vor fi cele săvârşite cu intenţie, prevăzute de Codul penal, Partea specială, titlurile I, II, III, IV, VII – Capitolul 3, titlul VIII – Capitolul 1 şi 2, titlurile X, XI, XII şi art. 336-338 şi 351, de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/1999 privind regimul de control al exporturilor, importurilor şi altor operaţiuni cu produse militare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de Legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi de Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare”, reiese din nota de fundamentare a proiectului.
Educația Continuă a Adulților, în analiza Guvernului
În ședința de Guvern se va examina proiectul de hotărâre referitor la Strategia Națională pentru Educația Continuă a Adulților 2024 – 2030. Aceasta are obiective precum îmbunătățirea cadrului normativ și a accesului la oportunități de învățare, evaluarea competențelor și recunoașterea învățării anterioare în contexte non-formale și informale.
De asemenea, se va majora suma alocată pentru exproprieri în cadrul proiectului Autostrăzii de Centură București, sectorul Centura Sud, în localitățile Glina, Cernica, Popești-Leordeni, Berceni, Vidra, Clinceni și Ciorogârla, cu 13,4 milioane lei.
Măsuri pentru sprijinirea accesului la internet de mare viteză
Pe ordinea de zi se găsește și un memorandum important. Acesta propune măsuri pentru sprijinirea accesului la internet de mare viteză. Acest lucru este urmărit în zonele în care piața nu poate furniza servicii pe cont propriu. Printre aceste măsuri se numără prioritizarea dialogului între Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și alte autorități publice.
E vorba de cele cu atribuții în avizarea și emiterea autorizațiilor pentru infrastructura necesară. De asemenea, se propune intensificarea comunicării cu furnizorii pentru conectarea la rețeaua electrică națională.
În ședința de astăzi de la Guvern se are în vedere și un proiect de hotărâre care propune eliberarea imediată a unor materiale de construcții din rezervele de stat. Acestea sunt în valoare totală de 62.724 lei fără TVA. Materialele sunt destinate ajutorării persoanelor afectate și reconstrucției locuințelor lor, afectate de incendiul din comuna Plăieșii de Jos, județul Harghita.