Bruxelles-ul propune măsuri mai stricte pentru expulzarea migranților ilegali

Decizie privind migranții ilegali. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că Bruxelles-ul va propune o nouă legislație pentru a facilita expulzarea migranților aflați în situație ilegală.

Într-o scrisoare adresată statelor membre ale Uniunii Europene, von der Leyen a subliniat nevoia unui cadru legislativ consolidat pentru a eficientiza procesul de returnare și a spori cooperarea între statele membre.

Această inițiativă vine ca răspuns la solicitările mai multor țări europene care se confruntă cu o presiune crescută legată de migrație, în special în contextul summitului UE programat pentru joi și vineri la Bruxelles.

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen (SURSA FOTO: Dreamstime)

Noi obligații și măsuri de cooperare

Conform declarațiilor președintei Comisiei Europene, noua propunere legislativă va introduce obligații clare de cooperare pentru statele membre și va pune accent pe recunoașterea reciprocă a deciziilor de returnare.

Aceasta urmărește să reducă lacunele din sistemul actual care permit migranților respinși într-un stat membru să găsească portițe legale pentru a rămâne în alt stat al UE.

„Avem nevoie de un nou cadru legislativ pentru a ne consolida capacitatea de a acționa”, a explicat von der Leyen.

Un punct important în această propunere este încurajarea unei cooperări sporite între țările de origine ale migranților și UE.

Astfel, se intenționează introducerea unor măsuri precum înăsprirea politicii de vize pentru statele care refuză să coopereze în procesul de returnare a cetățenilor lor.

Von der Leyen a oferit ca exemple Bangladesh și Ghana, unde alinierea politicii de vize s-a dovedit un instrument eficient în gestionarea migrației ilegale.

Uniunea Europeană UE
SURSA FOTO: Dreamstime

Parteneriate strategice și rezultate tangibile

În plus, Bruxellesul dorește să extindă parteneriatele strategice cu țările de origine și de transfer ale migranților, urmând modelul implementat cu succes în Tunisia și Libia.

Acordurile semnate cu aceste țări au avut rezultate vizibile, reducând cu 66% numărul de intrări ilegale în UE pe ruta central-mediteraneană.

Totuși, președintele Comisiei Europene a subliniat că este necesară o atenție sporită asupra rutelor alternative, precum cea din vestul Mediteranei și Atlantic, unde s-a înregistrat o creștere de 56% a sosirilor ilegale la finalul lunii septembrie 2024.

Von der Leyen a anunțat, de asemenea, intensificarea returnărilor din Africa de Nord, susținute prin operațiuni finanțate de UE, cu un total de 17.700 de migranți returnați în 2024.

În acest context, s-a menționat necesitatea consolidării relațiilor cu state precum Mauritania, pentru a preveni plecările masive de migranți către UE.

imigranti
SURSA FOTO: Dreamstime

Dezbateri asupra directivei privind returnarea

La nivelul UE, statele membre, inclusiv Franța și Germania, au solicitat o revizuire a directivei din 2008 privind returnarea migranților, cu scopul de a armoniza și accelera procedurile de expulzare.

Cu toate acestea, o încercare anterioară de a revizui această directivă în 2018 a eșuat, ceea ce face ca actuala dezbatere să fie una extrem de importantă pentru viitorul politicii de migrație a UE.