Vom avea produse din făină de insecte în magazine
Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege care permite prepararea de produse din făină de insecte. Și a comercializării acestora. Proiectul a fost iniţiat de către deputaţii PSD Marcel Ciolacu, Alfred Simonis şi Diana Tuşa
Propunerea prevede ca aceste alimente noi, provenite din spaţiul UE, vor fi prezentate în suprafeţele de vânzare clasice directe. Într-un stand separat, delimitat de standurile ce conţin produse consacrate care nu conţin insecte. Legea merge la promulgare.
„Se interzice operatorilor economici utilizarea, pe teritoriul României, a unor alimente noi autorizate în prepararea/producerea produselor alimentare prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate”, arată iniţiativa legislativă.
Potrivit noii legi, este interzisă producerea produselor alimentare, precum şi etichetarea acestor produse sub denumirea utilizată iniţial. Dacă acestea au printre ingrediente alimentele noi autorizate menţionate.
„În denumirea produselor alimentare se utilizează denumirile legale sau denumirile curente sau denumirile descriptive care conţin în mod obligatoriu una dintre sintagmele «cu…», «din…», urmată de denumirea alimentului nou autorizat, indiferent de proporţia procentajului acestuia în produsul finit”, conform proiectului de lege.
Vom găsi în magazine făină din locusta migratoria, larve și viermi
Actul normativ arată că cerinţele specifice suplimentare privind etichetarea, respectiv denumirea alimentului nou menţionată pe eticheta produselor alimentare care îl conţin sunt:
a) «vierme galben de făină în stare congelată (larva de Tenebrio molitor)», «vierme galben de făină uscat (larva de Tenebrio molitor)» sau «vierme galben de făină sub formă de pudră (larva de Tenebrio molitor)» în funcţie de forma utilizată.
b) «larve de Alphitobius diaperinus (larvele gândacului de faină) sub formă congelată/de pastă» sau «larve de Alphitobius diaperinus (larvele gândacului de faină) sub formă uscată/de pulbere», în funcţie de forma utilizată.
c) pulbere parţial degresată de Acheta domesticus (greier de casă)».
d) «Locusta migratoria (lăcustă călătoare) congelată», «Locusta migratoria (lăcustă călătoare) uscată/pudră», «Locusta migratoria (lăcustă călătoare) întreagă», în funcţie de forma utilizată.
Pentru corecta informare a consumatorilor, operatorii economici au obligaţia de a afişa la loc vizibil informaţia că produsele alimentare conţin insecte.
Proiectul de lege prevede şi sancţiuni. Astfel, nerespectarea prevederilor acestei legi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 100.000 lei.
În luna martie, Marcel Ciolacu anunţa că a depus în Parlament proiectul de lege care interzice utilizarea făinii de insecte.