Lege pentru femeile din România

Lege pentru femeile din România! Plenul Camerei Deputaților a adoptat un proiect de lege care protejează femeile gravide, cele care au născut recent și cele care alăptează, precum și părintele singur dintr-o familie monoparentală, de obligația de a lucra în timpul nopții.

Acest proiect de lege propune modificări ale Codului Muncii, astfel încât să includă reprezentantul unei familii monoparentale în categoria persoanelor care nu pot fi forțate să lucreze în timpul nopții.

„Femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează, precum şi persoana singură din familia monoparentală nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte”, se arată în proiectul de lege.

Proiectul de lege a fost aprobat și de Senat, astfel că acum Camera Deputaților este cea care a luat decizia finală în această chestiune.

femeie insarcinata nastere
Femeie însărcinată / SURSA FOTO: Dreamstime

Analize gratuite pentru femeile însărcinate

Tot marți, Senatul a adoptat proiectul de lege care are ca scop asigurarea accesului tuturor femeilor la analize în timpul sarcinii și după naștere. Acum, acesta urmează să fie trimis pentru dezbatere la Camera Deputaților. Obiectivul principal al acestui document este furnizarea gratuită a investigațiilor necesare. Resursele financiare necesare vor fi prevăzute separat în bugetul Ministerului Sănătății.

Președintele Patronatului Medicilor de Familie din județul Mureș, doctorul Iulia Băilă, a explicat la Radio România modul în care acest proiect va fi implementat.

Conform explicațiilor doctorului Băilă, femeile însărcinate vor primi fonduri alocate în funcție de raportările efectuate de laboratoarele medicale. Alocarea acestor fonduri va urma același sistem ca și în cazul monitorizării bolilor cronice. Asta înseamnă că nu va exista o sumă fixă alocată fiecărui laborator, ci fondurile vor fi solicitate și alocate suplimentar, în funcție de serviciile medicale efectuate și raportate.

Inițiatorii proiectului de lege subliniază că aproximativ o treime din femeile însărcinate din România nu efectuează analize pe durata sarcinii. Unii dintre acești pacienți ajung să consulte medicul abia în momentul nașterii. Prin urmare, legea își propune să remedieze această situație prin asigurarea accesului la investigații gratuite, facilitând astfel o monitorizare adecvată pe parcursul sarcinii.

Deputata Oana Țoiu, unul dintre inițiatorii proiectului de lege, a evidențiat că, în ciuda existenței unei legislații care garanta accesul gratuit la analize pentru femeile gravide, mulți pacienți erau refuzați din cauza lipsei de fonduri sau a depășirii plafonului lunar. Mai multe puteți citi aici.