Legea Cetățeniei Române: Proiect de modernizare și transparență pentru aderarea la Visa Waiver

Legea Cetățeniei Române. Joi, Guvernul a adoptat un proiect de lege esențial pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991 și a altor acte normative conexe, conform anunțului oficial al Ministerului Justiției. Acest act legislativ cuprinde amendamente punctuale care vizează transpunerea unor obiective din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și facilitează aderarea la programul Visa Waiver.

În plus, proiectul urmărește să digitalizeze procesul de obținere a cetățeniei române prin dezvoltarea unei aplicații informatice. Această platformă va permite celor care doresc să obțină cetățenia română să urmărească online progresul în soluționarea dosarelor lor.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat că Legea cetățeniei române va fi modernizată pentru a elimina anacronismele existente. Proiectul prezentat de Ministerul Justiției este așteptat să includă și adaptări necesare pentru a se conforma cerințelor programului Visa Waiver și obiectivelor stabilite în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Gorghiu a subliniat importanța unei intervenții legislative pentru alinierea normelor legale la realitățile contemporane și a accentuat că noua lege va asigura atât respectul față de fiecare persoană care dorește să obțină cetățenia română, cât și integritatea procesului de acordare a cetățeniei, având ca obiectiv eliminarea potențialelor fraude.

Proiectul de lege adoptat în ședința Guvernului reprezintă rezultatul unui proces amplu de consultare publică demarat în luna februarie. Ministra Justiției a subliniat necesitatea adoptării acestuia în regim de urgență și a făcut un apel către colegii senatori și deputați pentru a sprijini acest demers, conform unui comunicat de presă al Ministerului Justiției.

Alina Gorghiu
SURSA FOTO: Facebook, Alina Gorghiu

„Modernizăm Legea cetăţeniei române pentru că a rămas anacronică! Proiectul prezentat de Ministerul Justiţiei este aşteptat inclusiv în contextul adaptării la unele soluţii care derivă din procesul de aderare la Visa Waiver şi din obiectivele asumate prin PNRR. În sens mai larg, o intervenţie legislativă este mai mult decât necesară pentru a adapta normele legale la realităţile actuale. Va fi o lege care va oferi respect fiecărei persoană care doreşte să devină cetăţean român. Însă, foarte important, în egală măsură va fi o lege care va asigura integritatea procesului de dobândire a cetăţeniei române şi eliminarea posibilelor fraude. Proiectul de lege adoptat astăzi în Guvern este rezultatul unui proces amplu de dezbatere publică demarat la începutul lunii februarie. Este necesar să fie adoptat în procedură de urgenţă, vom solicita acest lucru Parlamentului şi fac un apel la colegii senatori şi deputaţi să ne acorde sprijin în acest sens!”, a afirmat ministra Justiţiei, Alina Gorghiu.

Modificările aduse de Legea Cetățeniei Române

Proiectul propus aduce modificări semnificative în următoarele domenii:

  1. Transpunerea unor obiective din PNRR și facilitarea aderării la programul Visa Waiver prin intervenții punctuale.
  2. Digitalizarea procesului de obținere a cetățeniei române prin dezvoltarea unei aplicații informatice, care va permite solicitanților să urmărească online stadiul soluționării dosarelor.
  3. Înlocuirea certificatului de cetățenie eliberat în format hârtie cu un card de cetățenie.
  4. Confirmarea identității titularului cardului de cetățenie prin date biometrice, inclusiv imaginea facială și amprentele digitale, conform procedurilor aplicate în cazul obținerii pașaportului.
  5. Armonizarea reglementărilor naționale cu prevederile unor convenții internaționale la care România este parte.
  6. Asigurarea integrității procesului de dobândire/redobândire a cetățeniei române și prevenirea posibilelor fraude.

Proiectul de lege a fost conceput având în vedere numeroasele acțiuni judiciare legate de cetățenie, care au fost inițiate de solicitatorii acestui statut și care ridică suspiciuni cu privire la autenticitatea documentelor prezentate în dosarele lor. Aceste cazuri devin tot mai frecvente, în special în rândul cetățenilor proveniți din fostele state ale Uniunii Sovietice, care nu au conexiuni teritoriale cu teritoriile care au făcut parte din România în trecut, conform unei surse citate.

Ministerul Justiției a propus adoptarea proiectului de lege în regim de urgență de către Parlament.