Tinerii de cel puțin 17 ani nu au voie să doneze sânge

Marți, Comisia pentru Sănătate din Camera Deputaților a respins un proiect de lege ce prevedea posibilitatea ca adolescenții de cel puțin 17 ani să doneze sânge, cu condiția de a avea acordul scris al părinților.

Conform propunerii legislative, donatorul de sânge poate fi o persoană majoră cu vârsta între 18 și 65 de ani sau un minor de cel puțin 17 ani, acesta din urmă având nevoie de acordul scris al părintelui sau al tutorelui legal.

Donarea trebuie să fie realizată voluntar, anonim și neremunerat, respectând prevederile stabilite prin Normele privind admisibilitatea donatorilor de sânge și de componente sanguine umane. Aceste norme, care includ criterii de excludere permanentă și temporară de la donare, sunt aprobate prin ordin al ministrului Sănătății.

În expunerea de motive, inițiatorii proiectului, deputații USR Oana Țoiu, Adrian Wiener și Diana Stoica, subliniază că, de ani de zile, situația donării de sânge în România este „îngrijorătoare”, iar „criza generată de lipsa sângelui duce la decese evitabile”.

sange, tipuri de sange
SURSA FOTO: Dreamstime

Măsura a fost aplicată cu succes în mai multe țări

Potrivit sursei citate, una dintre modalitățile prin care numărul donatorilor ar putea crește este includerea minorilor de cel puțin 17 ani pe lista persoanelor eligibile pentru donare. În comunicat se arată că această strategie a fost aplicată cu succes în țări precum SUA, Regatul Unit și Canada.

De asemenea, se precizează că, din punct de vedere medical, nu există contraindicații pentru donarea de sânge, atâta timp cât sunt respectate standardele referitoare la înălțime, greutate și istoricul medical.

Totodată, se argumentează că, pe lângă creșterea numărului potențial de donatori, o astfel de măsură ar contribui la responsabilizarea și pregătirea minorilor pentru a deveni cetățeni activi.

„Una din modalităţile prin care cifra donatorilor poate creşte este includerea minorilor care au împlinit vârsta de 17 ani pe lista persoanelor eligibile pentru donare.

Această strategie a fost implementată cu succes în ţări precum SUA, Regatul Unit ori Canada. Este important de menţionat faptul că din punct de vedere medical nu există contraindicaţii pentru donare de sânge, în condiţiile în care se respectă standardele de înălţime, greutate, istoric medical. (…)

Dincolo de creşterea potenţială a numărului de donatori, o astfel de măsură ar produce o responsabilizare suplimentară şi o pregătire pentru contribuţia ca cetăţeni activi a acestor minori, potenţiali donatori”, se arată în expunerea de motive.

Senatul a respins proiectul de lege, iar acesta urmează să fie inclus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților.