Obligatoriu în România. Legea se aplică deja peste tot. Este permis de la vârsta de 16 ani

alocațiile copiilor alocatii

SURSA FOTO: Dreamstime

Minorii care vor să câștige un ban în plus pe timpul verii se pot angaja, mai ales că anumite domenii sunt la mare căutare în această perioadă. Trebuie să aibă în vedere că în cazul lor se aplică câteva reguli și anumite locuri de muncă sunt interzise.

Criza forței de muncă din industria ospitalității a determinat angajatorii să ia în considerare angajarea minorilor pe timpul verii. Aceste activități sezoniere îi ajută pe tineri să învețe responsabilitatea și valoarea banilor, oferindu-le oportunități de a lucra în echipă și de a acumula experiență profesională.

Reguli pentru angajarea minorilor în România

Potrivit Codului Muncii, minorii pot fi angajați legal începând cu vârsta de 16 ani, iar cu acordul părinților, de la 15 ani. Programul de lucru este limitat la maximum șase ore pe zi și 30 de ore pe săptămână, fără posibilitatea de a presta muncă suplimentară sau de noapte (între orele 20:00 și 6:00).

Minorii trebuie să beneficieze de o perioadă minimă de repaus de 14 ore consecutive între două zile de muncă și de o pauză de masă de cel puțin 30 de minute dacă durata zilnică a muncii depășește patru ore și jumătate.

Minorii pot desfășura activități în domenii precum publicitate, modeling, reclame, filme, piese de teatru și concerte, cu condiția semnării unui contract de către părinți sau reprezentanții legali, transmite horeca.ro.

Activități și munci interzise pentru minori

Sunt interzise locurile de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, care implică riscuri fizice, psihologice sau sexuale. Hotărârea de Guvern nr. 867/2009 interzice muncile periculoase pentru copii, care includ expunerea la riscuri fizice, psihologice sau sexuale, activități sub pământ, sub apă, la înălțimi periculoase, manipularea unor greutăți sau substanțe periculoase, și altele.

Pentru minorii de 14-15 ani, contractele de muncă necesită acordul părinților sau al reprezentanților legali. Minorii de 16 ani și peste pot semna direct contractele cu angajatorii. Angajatorii trebuie să notifice serviciul public de asistență socială cu cel mult 10 zile lucrătoare înainte de începerea activității minorului.

Minorii de cel puțin 15 ani pot lucra ca zilieri pentru activități potrivite dezvoltării lor fizice și intelectuale. Tinerii de cel puțin 16 ani pot fi angajați ca ucenici pentru a învăța o meserie, iar angajatorii primesc sprijin financiar de la stat pentru angajarea acestora.

Contractul de ucenicie trebuie să respecte cea mai mare parte a prevederilor legale referitoare la angajarea minorilor, cu excepția timpului de lucru, care poate să fie de maximum opt ore pe zi, respectiv 40 de ore pe săptămână.