A fost simplificată Grila națională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a anunțat, miercuri, că Guvernul a simplificat Grila națională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, la propunerea acestui minister. De asemenea, au fost revizuite instrumentele standard de evaluare a nevoilor acestor persoane, inclusiv criteriile de încadrare în grade de dependență și fișa de evaluare socio-medicală. Modificările au fost inițiate având în vedere că această grilă nu a fost actualizată din anul 2000.

Sursa citată mai menționează că Grila națională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice este utilizată pentru a stabili gradul de dependență al acestora și pentru a elabora planuri individualizate de îngrijire și asistență.

Documentul propune utilizarea unui instrument de măsurare cu 36 de parametri

Documentul adoptat propune utilizarea, în evaluarea persoanelor vârstnice, a unui instrument de măsurare cu 36 de parametri, recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care va permite o evaluare detaliată și sensibilă a dizabilității acestor persoane, având ca scop îmbunătățirea îngrijirilor și a calității vieții lor.

De asemenea, se preconizează ca, pentru formularul fișei de evaluare socio-medicală, informațiile deja existente în sistemul de evidență al serviciului public de asistență socială (SPAS) să fie utilizate, în vederea eficientizării activității SPAS în stabilirea dreptului la asistență socială, conform celor comunicate de sursa citată.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că, prin implementarea acestor măsuri de revizuire, se are în vedere asigurarea acordării serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice în conformitate cu nevoile lor reale.

Simona Bucura Oprescu
SURSA FOTO: Facebook, Simona Bucura Oprescu

Potrivit acesteia, primul pas constă în evaluarea completă și detaliată a persoanelor vârstnice. De asemenea, prin aceste măsuri se urmărește eficientizarea procesului de planificare și finanțare a serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice dependente, precum și creșterea accesului acestora la serviciile sociale oferite ca parte a asistenței sociale.

”Primul pas este ca ele să fie evaluate complet şi detaliat. De asemenea, prin aceste măsuri avem în vedere eficientizarea procesului de planificare şi finanţare a serviciilor sociale acordate persoanelor vârstnice dependente şi creşterea gradului de acces al acestora la serviciile sociale acordate ca măsură de asistenţă socială”, a declarat ea.

Revizuirea grilei va sprijini operaționalizarea și funcționarea celor 71 de centre de zi dedicate îngrijirii și asistenței persoanelor vârstnice, care vor fi înființate prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Aceste măsuri vor intra în vigoare începând cu 1 martie 2025, iar cererile de asistență socială înregistrate până la această dată vor fi soluționate conform legislației în vigoare la momentul înregistrării.