Se pregătesc măsuri pentru combaterea închirierilor pe platforme online a structurilor de cazare neclasificate
Ștefan Radu Oprea a precizat că a avut o întâlnire cu reprezentanți ai Consiliului Consultativ al Turismului.
”M-am întâlnit cu partenerii din Consiliul Consultativ al Turismului pentru a discuta provocările pe care le au în acest moment.O preocupare pentru hotelieri este combaterea fenomenului închirierii pe platforme on-line a structurilor neclasificate. Avem în lucru propuneri legislative pentru combaterea acestora. Discutăm împreună toate ideile pentru că hotelierii simt concurenţa neloială, însă rezultatul trebuie să fie unul echilibrat care să susţină dezvoltarea turismului în România”, a declarat el.
De asemenea, ministrul Economiei a anunțat că pregătirile pentru participarea la târgurile internaționale de turism din a doua parte a acestui an sunt „în linie dreaptă” și că au fost deja demarate discuțiile privind evenimentele de profil la care România va participa.
”Dorim să ne pregătim cât mai bine pentru a maximiza efectele prezenţei noastre la aceste târguri. Pentru anul viitor au fost deja lansate discuţiile cu privire la evenimentele de profil la care România va participa. Membrii asociaţiilor patronale au ales ordinea târgurilor astfel încât, în funcţie de bugetul pe 2025, să nu fie ratat niciun târg important”, a afirmat acesta.
Turismul adaptiv, noua strategie de dezvoltare a economiei
Amintim că recent, Ștefan Radu Oprea a anunțat lansarea unui proiect de turism adaptiv în România, care are ca scop facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități la activități turistice, atât în zone montane, cât și pe litoral.
Ministrul Economiei a precizat că, împreună cu diverse asociații și reprezentanți ai sectorului turismului, au fost organizate tabere de schi și tabere pe litoralul românesc destinate persoanelor cu dizabilități. Aceste inițiative au oferit pentru prima dată oportunitatea multor persoane cu dizabilități de a se bucura de o vacanță la mare.
„Turismul adaptiv, un proiect despre care am început să lucrăm și la care lucrăm împreună cu dumneavoastră și cu asociațiile reprezentative în strategia națională pentru turism. Ca dumneavoastră să puteți avea acces atât la munte, cât și la mare, a devenit o realitate.
Mai mult decât atât, împreună cu asociații, am participat la tabere de schi. Astăzi, avem tabere pe litoralul românesc, unde probabil că sunt sute de persoane cu dizabilități care participă în aceste zile pentru prima dată. Mulți dintre ei simt apa, marea, o bucurie imensă pentru toate aceste persoane”, a declarat el.
Un alt aspect important al declarației ministrului a fost lansarea unui ghid de comunicare, disponibil pe site-ul Ministerului Economiei, destinat personalului hotelier. Scopul acestui ghid este de a garanta că toate recepțiile de hotel dispun de informațiile necesare pentru a crea un mediu incluziv și accesibil pentru toți turiștii.
„Mai mult decât atât, am reușit să facem discuții cu reprezentanții antreprenorilor din turism, din Horeca, atât pe Valea Prahovei, cât și acum pe litoral. Împreună cu ei, în consiliul consultativ pentru turism din Minister, cu aceste asociații reprezentative, astfel încât să avem un ghid de comunicare care deja este scris și care este lansat.
Îl puteți găsi inclusiv pe site-ul nostru, la Minister, astfel încât la toate recepțiile de hotel să existe un ghid de comunicare în care oricare dintre persoane să știe cum să vorbească cu o persoană care are deficiențe de auz, deficiențe de vedere, deficiențe motorii de orice tip, astfel încât să știe că hotelul pe care îl reprezintă și plaja pot avea astfel de accesibilități” a mai afirmat acesta.
Radu Oprea a menționat că, deși inițial ar putea exista temeri legate de costurile adaptării facilităților turistice, majoritatea investițiilor necesare sunt, de fapt, minime. Mai multe puteți citi aici.