Procesul de vânzare și cumpărare a mașinilor second-hand urmează să fie digitalizat. De asemenea, o altă modificare extrem de importantă va intra în vigoare anul viitor.
Procesul de vânzare și cumpărare a mașinilor second-hand va fi digitalizat
Procesul de vânzare și cumpărare a mașinilor second-hand va fi digitalizat, permițând tranzacțiile online, iar această procedură va fi implementată până la sfârșitul anului 2024. De asemenea, începând cu 2025, înmatricularea autovehiculelor va putea fi efectuată și online.
Până la sfârșitul anului 2024, cererile pentru schimbarea proprietarului unui vehicul înmatriculat în România vor putea fi depuse integral online prin platforma dgpci.mai.gov.ro, conform unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
În cadrul acestei inițiative, în prima etapă, doar vânzătorul va trebui să se prezinte la organul fiscal local pentru a obține certificatul de atestare fiscală sau viza care să confirme că nu are datorii la bugetul local.
Odată ce această condiție este îndeplinită, cumpărătorul, odată autentificat în platformă, va putea solicita transcrierea proprietății complet online, eliminând necesitatea de a se deplasa la sediul serviciului public comunitar sau la cel al organului fiscal local pentru înscrierea vehiculului în evidențele fiscale. Acest proces va fi posibil datorită unui mecanism de schimb de date între autoritățile implicate.
Înmatricularea vehiculelor se va putea efectua online începând din 2025
În plus, începând de anul viitor, înmatricularea vehiculelor se va putea efectua online, iar plăcuțele de înmatriculare vor fi livrate direct la domiciliul proprietarului, prin intermediul unui serviciu de curierat.
„Procedura vizează un schimb de informaţii invers, de la autoritatea locală către instituţia noastră prin care, ne propunem prin interogări automate, să putem verifica posibilitatea vânzătorului de a încheia contractul de vânzare compărare”, a explicat Silviu Arsenescu, director adjunct DGPCI.
Odată ce platforma Direcției Generale de Înmatriculări va deveni funcțională, persoanele care doresc să înmatriculeze un autovehicul vor urma acești pași: își vor crea un cont pe platformă, vor încărca online documentele necesare, care altfel ar fi fost depuse la ghișeu, iar autoritățile vor verifica aceste documente. După verificare, șoferul va primi acasă certificatul de înmatriculare și plăcuțele cu numere de înmatriculare.
Cum să verifici dacă un vehicul este furat
Achiziționarea unui autovehicul second-hand poate prezenta anumite provocări. Pentru a vă asigura că luați o decizie informată, este crucial să verificați cu atenție documentele și istoricul mașinii pe care doriți să o cumpărați.
Pentru a verifica dacă un vehicul este furat, primul pas este să identificați și să notați numărul de identificare al vehiculului (VIN), asigurându-vă că acesta corespunde cu cel menționat în documentele mașinii.
Numărul VIN se găsește de obicei pe plăcuța de identificare situată sub capotă, pe motor sau în zona ușii șoferului. Dacă nu îl găsiți acolo, verificați stâlpul din partea stângă a șoferului, peretele frontal, podeaua din dreptul scaunului din dreapta sau podeaua portbagajului. Mai multe puteți citi aici.