Actul normativ promulgat de Ilie Bolojan are ca scop echilibrarea accesului la resurse pentru dezvoltare în domeniul irigațiilor, astfel încât persoanele fizice sau juridice, indiferent de organizarea în structuri colective, să poată beneficia de finanțare publică nerambursabilă. Aceste fonduri pot fi utilizate pentru proiecte de dezvoltare rurală care vizează înființarea, reabilitarea, modernizarea sau exploatarea amenajărilor locale de irigații.
Legea promulgată de Ilie Bolojan reglementează mai multe situații
Legea reglementează, totodată, și situațiile în care organizațiile și federațiile de utilizatori ale infrastructurii de îmbunătățiri funciare nu respectă obligațiile legale. Astfel, dacă aceste entități nu întrețin, nu exploatează sau nu utilizează infrastructura în condițiile stabilite de normele metodologice, ori o deteriorează, pot pierde drepturile de folosință gratuită asupra terenurilor și zonelor de protecție aferente, precum și dreptul de proprietate asupra infrastructurii preluate.
Retragerea acestor drepturi se face prin ordin al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), la propunerea Agenției competente.
„Organizaţiilor şi federaţiilor care nu întreţin, nu exploatează şi/sau nu utilizează infrastructura de îmbunătăţiri funciare în condiţiile prevăzute de normele metodologice sau distrug infrastructura primită în folosinţă gratuită, în proprietate ori nu respectă una dintre condiţiile rezolutorii prevăzute la art. 27 alin. (1) li se retrage, la propunerea Agenţiei, prin ordin al ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, dreptul de folosinţă gratuită a terenurilor şi zonelor de protecţie aferente şi dreptul de proprietate asupra infrastructurii preluate.
Respectivele organizaţii şi federaţii au obligaţia de a preda Agenţiei infrastructura dobândită în starea în care a fost preluată, inclusiv cu îmbunătăţirile aduse ulterior sau în starea identificată la momentul efectuării controlului de către Agenţie, situaţie în care, în cazul identificării unor diferenţe faţă de procesul-verbal de predare-preluare iniţial, vor suporta, după caz, costurile, conform unei proceduri aprobate prin ordin al ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, arată legea.

Se urmărește sprijinirea individuală a micilor proprietari
Organizațiile sau federațiile aflate în această situație vor fi obligate să predea Agenției infrastructura în starea în care a fost preluată inițial sau în starea constatată în urma unui control. În cazul în care se constată diferențe între starea actuală și cea din procesul-verbal de predare-preluare inițial, acestea vor fi responsabile de acoperirea costurilor aferente, conform unei proceduri aprobate prin ordin ministerial.
Prin această modificare legislativă, se urmărește atât sprijinirea individuală a micilor proprietari, cât și responsabilizarea organizațiilor existente în administrarea eficientă a infrastructurii de irigații.