Lege noua pentru românii din Germania. Cum se obține cetățenia

Conform presei din Germania, noua lege a cetățeniei va intra în vigoare pe 27 iunie 2024, după ce a fost semnată de președintele federal Frank-Walter Steinmeier și publicată în Monitorul Federal de Legi pe 27 martie 2024.

Românii care doresc să obțină cetățenia germană trebuie să fie bine informați despre aceste schimbări legislative. Potrivit ziarului românesc de știri, noua lege privind cetățenia germană (BGBL 2024 I/204) va intra în vigoare pe 27 iunie 2024, scrie ziarulromanesc.de.

În acest nou context, străinii vor putea solicita naturalizarea după cinci ani de rezidență în Germania, în loc de opt ani, cum era până acum. Mai mult, cetățenii români care doresc naturalizarea nu vor mai fi obligați să renunțe la cetățenia română. Aceasta reprezintă o schimbare semnificativă, facilitând procesul pentru cei care vor să dețină dublă cetățenie.

Pentru persoanele considerate „deosebit de bine integrate”, cetățenia poate fi obținută chiar și după trei ani de rezidență. Astfel, conform noii legi, perioada necesară pentru naturalizare a fost redusă de la opt la cinci ani, cu posibilitatea de a avea dublă cetățenie, fără obligația de a renunța la cetățenia anterioară.

De asemenea, acordarea cetățeniei germane va fi automată pentru copiii născuți în Germania din părinți străini, dacă cel puțin unul dintre aceștia locuiește legal în Germania de mai mult de cinci ani consecutivi. Acest lucru înseamnă că orice copil născut în Germania, având un părinte rezident legal de peste cinci ani, va primi automat cetățenia germană.

Germania
SURSA FOTO: Pexels

Testul pentru cetățenie se simplifică

Printre schimbările aduse de noua lege se numără simplificarea testului pentru cetățenie și reguli mai accesibile pentru confirmarea cunoașterii limbii germane pentru persoanele care au venit în Germania înainte de reunificarea țării. Aceste măsuri sunt menite să faciliteze integrarea și să încurajeze străinii să aplice pentru cetățenie.

Totuși, criteriile privind resursele financiare necesare au fost înăsprite. Persoanele cu venituri mici, lucrătorii contractuali și pensionarii ar putea întâmpina dificultăți în îndeplinirea cerințelor de naturalizare, ceea ce ar putea reprezenta un obstacol pentru unele categorii de aplicanți.

Cererile de cetățenie deja depuse, dar neprocesate încă, vor fi evaluate conform noilor reguli, aplicabile pentru cererile depuse după 26 iunie 2024. Astfel, aceste cereri vor beneficia de condiții mai favorabile, cum ar fi perioadele mai scurte de naturalizare și posibilitatea obținerii dublei cetățenii.

În concluzie, noua lege a cetățeniei din Germania aduce schimbări importante și benefice pentru mulți străini, inclusiv pentru cetățenii români, facilitând obținerea cetățeniei germane prin reducerea perioadei de rezidență necesare și permiterea dublei cetățenii. Cu toate acestea, noile cerințe financiare pot reprezenta un impediment pentru unii dintre aplicanți.

”În conformitate cu secțiunea 40a din Legea privind cetățenia (StAG), pentru toate cererile depuse până la 23 august 2023 inclusiv, versiunea anterioară a legii continuă să se aplice dacă conține dispoziții mai favorabile”, mai arată sursa citată.