Obiectivul său este ca acest plan militar să fie gata până la sfârșitul acestui an, pentru ca rezerviștii polonezi să fie pregătiți în fața amenințărilor externe.
Antrenamentul militar nu va fi opțional
Premierul polonez a subliniat necesitatea unei armate mai mari, comparând dimensiunile armatei poloneze cu cele ale altor țări, menționând că armata ucraineană numără aproximativ 800.000 de soldați, iar armata rusă are aproximativ 1,3 milioane.
În prezent, Polonia dispune de aproximativ 200.000 de soldați, dar Tusk își dorește să crească acest număr la 500.000, incluzând atât soldații activi, cât și rezerviștii, transmite BBC. Pentru a atinge acest obiectiv, Polonia va pune un accent deosebit pe pregătirea intensivă a rezerviștilor, pentru a-i transforma în soldați cu drepturi depline în timpul unui conflict.
„Vom încerca să avem un model gata până la sfârșitul acestui an, astfel încât fiecare bărbat adult din Polonia să fie antrenat în caz de război, astfel încât această rezervă să fie comparabilă și adecvată potențialelor amenințări. (…)
Vorbim despre necesitatea de a avea o armată de jumătate de milion în Polonia, inclusiv rezerviștii. (…) Se pare că dacă organizăm lucrurile cu înțelepciune, și vorbesc constant cu ministrul Apărării, va trebui să folosim mai multe căi de acțiune.
Asta înseamnă rezerviști, dar și pregătire intensivă pentru a-i face pe cei care nu intră în armată soldați cu drepturi depline și competenți în timpul unui conflict”, a spus Donald Tusk.
Contracte de miliarde de dolari
Polonia va aloca 4.7% din PIB pentru apărare în acest an, cea mai mare proporție dintre statele NATO. Tusk a menționat și propunerea președintelui Duda de a modifica Constituția pentru a face aceste cheltuieli de apărare obligatorii pe termen lung.
De asemenea, premierul a susținut retragerea Poloniei din Convenția de la Ottawa, care interzice utilizarea minelor antipersonal, precum și din Convenția de la Dublin, care interzice utilizarea munițiilor cu dispersie.
În plus, din punct de vedere militar, Polonia a semnat contracte de arme în valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari cu Statele Unite, pentru achiziționarea de tancuri M1A2 Abrams, avioane F-35, elicoptere Apache și sisteme de rachete. De asemenea, Polonia a încheiat acorduri cu Coreea de Sud pentru achiziționarea de tancuri K2 și avioane ușoare FA-50.
Obiectiv militar de netăgăduit
Creșterea cheltuielilor pentru apărare a venit ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina și la teama crescută a polonezilor față de securitatea lor națională. Majoritatea polonezilor consideră că sprijinirea Ucrainei este esențială pentru securitatea proprie a Poloniei.
Forțele armate ale Poloniei sunt compuse din patru ramuri: Fortele Terestre (Wojska Lądowe), Forțele Navale (Marynarka Wojenna), Forțele Aeriene (Siły Powietrzne) și Forțele Speciale (Wojska Specjalne). Armata este subordonată Ministrului Apărării Naționale, însă comandantul său suprem este Președintele Republicii.
Forțele armate ale Poloniei sunt singurele din lume care folosesc salutul cu două degete atunci când poartă ceva pe cap (acest salut se referă la faptul că salutul se dă emblemei de pe chipiu rogatywka, emblemă care reprezintă vulturul polonez). Salutul se execută cu degetul arătător și cel mijlociu întinse și atingându-se între ele, în timp ce degetele inelar și cel mic sunt îndoite și atinse de police.