Anumite medicamente ar putea fi interzise de legislația rutieră

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, își dorește schimbarea legislației rutiere, astfel încât anumite medicamente să fie interzise șoferilor, asemeni alcoolului și substanțelor interzise. Din punctul lui de vedere, actul normativ ar trebui gândit de cei de la Ministerul Sănătății și adoptat apoi de Parlament.

„Aici nu trebuie să mergem pe sfaturi. Aici o să mergem pe prevederi legale. Noi demult trebuia să avem o lege în vigoare care să spună – ai luat acest medicament, nu ai voie la volan. Nu ministrul de Interne face legea aceea, nu polițistul din stradă, nu șeful Poliției Române.

Legea aceea trebuie făcută de Parlament, la propunerea Ministerului Sănătății. Să scrie în lege treaba aceasta. Această lege trebuie gândită de specialiști, poate și unii dintre cei care au făcut lista respectivă, trebuie dezbătută, trebuie adoptată în Parlament și publicată în Monitorul Oficial”, a spus el în cadrul unei intervenții TV la Digi24.

Anumite medicamente pot avea efecte psihoactive

Declarația sa a fost făcută în contextul în care anumite medicamente pot avea efecte psihoactive. De aceea, Poliția Română recomandă șoferilor să verifice prospectul medical înainte de a se urca la volan.

Testele utilizate în cadrul Poliţiei Române sunt teste rapide de screening sau de orientare. Ele nu sunt teste de diagnostic sau de certitudine, aşa cum sunt analizele efectuate în cadrul INML sau IML. Conform medicilor legişti, există „numeroase substanţe” care nu sunt incluse pe lista de substanţe interzise, dar care pot da reacţii fals pozitive la DrugTets:

  • amfetamine: medicamente pentru diabet, antiemetice, antibiotice, antialergice;
  • cannabinoizi: antiinflamatorii, antivirale;
  • barbiturice: antiinflamatorii;
  • opiacee: antitusive (multe medicamente utilizate pentru răceală şi gripă conţinând codeină, care pozitivează testele rapide), antibiotice, antialergice, antiepileptice, vasodilatatoare.

Un drugtest poate fi pozitiv și la trei zile după ce ai luat medicamentul

Au existat situații în care unii șoferi au avut rezultate pozitive la teste de droguri din cauza medicamentelor pe care le-au luat în mod legitim. Medicamentele banale, folosite pentru tratarea gripei, pot conține substanțe chimice care pot genera rezultate false-pozitive. La un eventual drugtest, rezultatul poate ieși fals-pozitiv la opioide chiar și la trei zile după administrarea medicamentului.

Pentru a evita aceste situații periculoase, specialiștii medicali recomandă șoferilor să consulte cu atenție prospectul medicamentelor și să fie conștient de potențialele lor efecte asupra capacității de conducere.