De asemenea, mesajul trebuie să fie disponibil și în alfabetul Braille, pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități vizuale.

Joi, 3 aprilie, ANPC a anunțat că ordinul a fost transmis pentru publicare în Monitorul Oficial al României, partea I, aducând modificări Ordinului nr. 579/2024. Aceste schimbări vizează îmbunătățirea informării consumatorilor cu dizabilități în ceea ce privește accesul la serviciile de transport public și clădirile operatorilor din acest domeniu.

ANPC impune informații clare pentru toți călătorii

Reprezentanții ANPC au subliniat că noua reglementare este menită să ofere transparență în privința costurilor călătoriilor cu transportul public urban. Operatorii economici vor trebui să menționeze clar și precis prețul biletelor, astfel încât fiecare pasager să poată fi corect informat cu privire la costurile pe care trebuie să le aloce transportului.

Pentru a respecta aceste cerințe, operatorii de transport sunt obligați să instaleze plăcuțe în interiorul mijloacelor de transport, pe care să fie afișate prețurile per călătorie, iar informațiile să fie disponibile și în sistem Braille, pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

”Acest ordin asigură o mai bună informare cu privire la aspectul referitor la costurile aferente călătoriilor efectuate cu mijloacele de transport urbane.

Operatorii economici sunt obligaţi a menţiona, în mod clar, precis şi neechivoc, pentru fiecare dintre beneficiarii transportului în comun, aspectele esenţiale referitoare la costurile aferente, astfel încât aceştia să poată fi corect informaţi cu privire la bugetul personal pe care trebuie să îl aloce cheltuielilor cu transportul”, au transmis reprezentanţii ANPC.

autobuz stb bucuresti trafic masini aglomeratie
SURSA FOTO: Dreamstime

Când intră în vigoare noua măsură?

Ordinul emis de ANPC va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, oferind operatorilor de transport timp pentru implementarea noilor obligații.

Această inițiativă vine în sprijinul persoanelor cu dizabilități și face parte din eforturile ANPC de a asigura un acces echitabil la informațiile esențiale privind transportul public, în conformitate cu standardele europene privind protecția consumatorilor.

Se va afișa și adaosul comercial lângă prețul produselor

ANPC va obliga comercianții să publice adaosul comercial practicat în raport cu „prețul de achiziție” al produsului. Varianta anterioară a ordinului prevedea publicarea adaosului comercial practicat în raport cu „prețul de bază” al produsului.

Totuși, prevederile par că se aplică în continuare tuturor comercianților din România, indiferent că vând produse alimentare sau non-alimentare și tuturor produselor.

Astfel, ordinul nu pare să definească nici acum anumiți operatori economici, așa că pare să se aplice tuturor operatorilor economici din România, adică retailerilor agro-alimentari, retailerilor de fashion, retailerilor de mobilă dar și tuturor celorlalți operatori economici care afișează prețuri și nu sunt direct producători.