Lege pentru cei care fac țuică acasă. Se vor schimba limitele: Toată lumea o să susțină

țuică

SURSA FOTO: Dreamstime

Legea s-ar putea schimba iar! Un deputat PNL vrea să stimuleze producția de țuică în gospodăriile românești și să crească suprafața de pomi fructiferi. Ce vrea să facă mai exact liberalul?

Un deputat PNL vrea să stimuleze producția de țuică făcută-n casă

O propunere legislativă din această vară prevede ca gospodăriile care produc țuică să fie scutite de accize pentru până la 150 de litri, în loc de limita actuală de 50 de litri. În prezent, micile distilerii plătesc accize de peste 23 de lei pentru fiecare litru de alcool pur, conform informațiilor Ministerului Finanțelor.

Deputatul PNL Adrian Cozma vrea să elimine aceste taxe și afirmă că are sprijinul colegilor săi pentru acest demers.

„Nunțile în țara Oașului sunt de la 300 de persoane la 1.200 sau la 1.000. Vă dați seama că pentru o nuntă, evident că trebuie omului 150 de litri de pălincă. De ce să nu facem o reglementare? Pentru că, eu vă spun, toți în gospodării au peste 50 de l. De ce nu facem sau reglementare ca oamenii să fie în legalitate?

Sprijin am din partea Partidului Național Liberal, a colegilor din PNL și probabilitatea și ceilalți, pentru că este vorba de un produs tradițional, nu cred că o să-și permită celelalte părți care vorbesc de tradiție, care vorbesc de păstrarea tradițiilor în diferite zone din țară, să nu susțină acest demers”, a declarat liberalul în cadrul unui interviu acordat pentru Digi24.

Adrian Cozma (SURSA FOTO: Camera Deputaților)

Alcool fără accize

Propunerea permite ca persoanele să poată face alcool din fructe fără să plătească accize, folosind un aparat simplu și mic pentru distilare, care trebuie înregistrat la autorități. În prezent, limita de 50 de litri pe an fără accize, destinată consumului personal, este considerată prea mică și îi descurajează pe oameni să mai cultive pomi fructiferi și să producă alcool tradițional.

Din acest motiv, liberalul propune creșterea limitei la 150 de litri pe an fără accize. El crede că această schimbare legislativă nu va afecta bugetul statului, ci dimpotrivă, va aduce beneficii prin extinderea livezilor și păstrarea tradițiilor de producție a alcoolului din fructe. Deputatul PNL vrea ca propunerea să fie dezbătută și aprobată rapid în Parlament, pentru a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025.

„Nu cred că există cineva care să zice, uite, s-a mărit pragul, de mâine mă apuc și beau și eu o pălincă. Adică omul dacă e predispus să consume, consumă”, a spus el, când a fost întrebat dacă această măsură legislativă ar putea încuraja consumul de alcool.