Legea din România interzice în mod clar deranjarea vecinilor. În cazul în care regulile nu sunt respectate, cei afectați pot cere daune morale sau materiale pentru a determina persoanele gălăgioase să mențină liniștea.
Legea din România prevede mai multe rezolvări în cazul vecinilor gălăgioși. Aceste soluții îți vor arăta ce poți face atunci când muzica este dată la un nivel mult prea mare și nu numai.
Legea din România prevede mai multe rezolvări în cazul vecinilor gălăgioși
Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Îndrumări Juridice, cei afectați pot cere despăgubiri de mii de euro pentru deranjul provocat. Oricare ar fi problema, la bloc sau la casă, atunci când este vorba despre muzică dată tare sau pur și simplu un scandal, legea prevede rezolvări clare.
Cei care își deranjează vecinii riscă să primească o amendă serioasă sau chiar și un dosar penal. Legea îi obligă pe vecinii gălăgioși să se potolească. Mai mult, cei afectați pot cere daune morale sau materiale dacă este cazul.
Un astfel de vecin gălăgios a fost nevoit să-și vândă casa pentru a plăti daunele
Într-unul din cazuri, un astfel de vecin gălăgios a fost nevoit să-și vândă casa pentru a plăti daunele de natură morală pe care instanța i le-a pus în sarcină.
Potrivit sursei menționate, decizia este definitivă și pusă în executare silită. În urma acesteia, vecinul care a cauzat neplăceri celorlalți a ajuns să fie obligat la plata sumei de 10.000 de euro.
Aceasta este motivarea instanței care l-a obligat pe vecinul gălăgios să plătească suma imensă.
„Astfel, instanța reține că reclamanți sunt împiedicați să se odihnească aspect care le afectează inclusiv viață profesională și își petrec parte din timpul liber dând declarații în față organelor de constatare ale poliției, pârâtul însuși declarând că are cunoștință de 14 procese verbale de contravenție încheiate împotriva să de către organele de poliție pentru tulburarea liniștii locatarilor. Sentință civilă rămasă definitivă.”
Mai multe fapte similare sunt pedepsite prin lege
Ținând cont de faptul că deranjarea vecinilor trebuie să fie dovedită de către cel deranjat, trebuie urmați mai mulți pași:
- Chemare poliției. Sunt necesare cât mai multe procese verbale, deoarece ele fac plângerea veridică;
- Înregistrarea zgomotelor produse și identificarea orei când au fost produse;
- Trebuie să vă asigurați aveți și martori atunci când se întâmplă.
Amintim că mai multe fapte similare sunt pedepsite prin lege. De exemplu, simplul deranj provocat prin necesitatea apelării la forțele de ordine la serviciul 112 și declararea aspectelor neplăcute către poliție, reprezintă în sinea ei o fapta prejudiciabilă, potrivit sursei menționate.