Lege pentru fumătorii din România. Ţi se pot confisca țigările. Câte pachete poți avea la tine

țigări

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Legea prevede anumite condiții clare pentru fumători. Nerespectarea acestor limite atrage măsuri din partea autorităților, potrivit prevederilor din art. 414 din Codul fiscal. Despre ce este vorba?

Așadar, legea din România prevede anumite particularități și limite pentru fumători. Acestea trebuie luate în considerare când cineva trece de vamă. Produsele supuse accizelor, precum țigările și alte produse din tutun, nu trebuie să depășească anumite cantități.

Legea prevede anumite condiții clare pentru fumători

Legislația în vigoare stabilește cantități maxime considerate pentru uz personal. Dincolo de acestea, se presupune că produsele sunt destinate unor scopuri comerciale.

În cazul produselor din tutun, limitele cantitative pentru uz personal care se aplică per persoană și per călătorie sunt următoarele:

  • 800 de țigări, respectiv echivalentul a 40 de pachete sau 4 cartușe;
  • 400 de țigări cu o greutate maximă de 3 grame per bucată;
  • 200 de țigări de foi;
  • 1 kilogram de tutun de fumat.

Vor fi percepute accize la intrarea în România

Conform informațiilor publicate de LegalBadger, legea prevede accize la intrarea în România, în cazul în care un călător transportă cantități ce depășesc aceste limite. În lipsa unor dovezi contrare, autoritățile vamale pot considera că produsele sunt destinate unor scopuri comerciale.

Astfel, vor fi aplicate prevederile art. 414 din Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, potrivit sursei menționate.

„În cazul în care produsele accizabile care au fost eliberate pentru consum într-un stat membru sunt deplasate către teritoriul României pentru a fi livrate în România în scopuri comerciale sau pentru a fi utilizate în România, produsele în cauză sunt supuse accizelor în România.

În cadrul domeniului de aplicare al regimului prevăzut în prezenta subsecţiune, produsele accizabile pot fi deplasate numai de la un expeditor certificat către un destinatar certificat”, stipulează Art. 414 din Codul fiscal.

Trebuie menționat că legislația face o distincție clară între produsele destinate uzului personal și cele pentru scopuri comerciale.

În cazul în care un călător transportă cantități ce depășesc limitele stabilite, autoritățile vamale pot lua în considerare această situație.

Totuși, călătorul trebuie să demonstreze că acestea sunt destinate exclusiv uzului personal.

Mai mult, legislația prevede posibilitatea restituirii accizelor în anumite situații.

Țigări/SURSA FOTO: Dreamstime

Aceste reglementări se aplică în contextul deplasărilor între statele membre ale UE

Sursa menționată subliniază că aceste reglementări se aplică în contextul deplasărilor între statele membre ale UE. Astfel, normele și limitele sunt diferite în cazul călătoriilor din sau către țări terțe.

Mai precis, limitele variază în funcție de modul de transport, în cazul țigărilor:

  • călătorii care utilizează alte mijloace de transport decât cel aerian pot aduce maximum 40 de țigarete;
  • limita este mai generoasă pentru cei care sosesc pe cale aeriană, permițându-se importul a până la 200 de țigări.

Limitele sunt diferite în ceea ce privește alte produse din tutun:

  • 100 de cigarillos, respectiv trabucuri cu o greutate maximă de 3 grame per bucată;
  • 50 de trabucuri;
  • 250 de grame de tutun de fumat.

Un alt detaliu important este că aceste limite nu sunt cumulative. Astfel, călătorii pot alege pentru una dintre categoriile de produse din tutun menționate sau o combinație. În al doilea caz, suma procentelor utilizate din fiecare cantitate permisă nu trebuie să depășească 100%.