Propunerea legislativă care îi vizează pe părinți, care vizează modificarea Codului Fiscal, a fost aprobată în Senat cu 54 de voturi pentru, unul împotrivă și 41 de abțineri.
Mulți părinți recurg frecvent la contracte de muncă part-time
În expunerea de motive, inițiatorii au explicat că părinții sau tutorii legali ai doi sau mai mulți copii recurg frecvent la contracte de muncă part-time pentru a putea echilibra responsabilitățile familiale cu cele profesionale. De aceea, aceștia propun includerea acestor categorii în lista excepțiilor de la supraimpozitarea contractelor cu timp parțial.
Legislația actuală impune ca taxele și contribuțiile sociale pentru contractele part-time să fie calculate la nivelul salariului minim brut pe țară, chiar dacă venitul efectiv realizat este mai mic. Proiectul prevede ca, în cazul părinților sau tutorilor legali cu doi sau mai mulți copii sub 18 ani, înscriși într-o unitate de învățământ, contribuțiile să fie calculate la nivelul salariului efectiv realizat, nu la cel al salariului minim brut.
Excepțiile existente în legislația actuală
În prezent, de la supraimpozitarea contractelor part-time sunt exceptate următoarele categorii:
- Elevii și studenții cu vârsta de până la 26 de ani, aflați într-o formă de școlarizare;
- Ucenicii în vârstă de până la 18 ani;
- Persoanele cu dizabilități sau cele care, prin lege, au dreptul să lucreze mai puțin de opt ore pe zi;
- Pensionarii pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii, cu excepția celor care beneficiază de pensii speciale sau care cumulează mai multe tipuri de pensii;
- Angajații cu mai multe contracte individuale de muncă, dacă veniturile cumulate din salarii sunt cel puțin egale cu salariul minim brut pe țară.
Proiectul de lege va fi dezbătut și votat în Camera Deputaților
Proiectul de lege va fi dezbătut și votat în Camera Deputaților, care are rol decizional în acest caz. Dacă va fi adoptat, documentul va fi transmis președintelui pentru promulgare.
„Necesitatea acestei completări provine din faptul că părintele/tutorele legal care se dedică îngrijirii, creşterii şi educaţiei a doi sau mai mulţi copii, optează, de regulă, pentru un contract de muncă cu timp parţial (part-time), în scopul asigurării unui echilibru între activităţile profesionale şi cele dedicate îngrijirii copilului. Propunem, aşadar, completarea excepţiilor prevăzute la art.146 alineatul (57) din Codul Fiscal cu o nouă categorie, respectiv: persoanele fizice care au calitatea de părinţi naturali/adoptivi sau tutori legali pentru doi sau mai mulţi copii aflaţi în întreţinere, cu vârsta de până la 18 ani, dacă aceştia sunt înscrişi într-o unitate de învăţământ”, este scris în expunerea de motive.