CCR declară neconstituțională legea privind contractele de arendă

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că legea care modifica Codul Civil, impunând o durată minimă de 7 ani pentru contractele de arendă, este neconstituțională. Judecătorii au considerat că această măsură limitează dreptul de proprietate privată și încalcă principiul libertății economice.

„În ședința din data de 25 februarie 2025, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a priori, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru modificarea Legii nr.287/2009 privind Codul civil este neconstituțională, în ansamblul său”, transmite CCR.

Motivele pentru care legea a fost declarată neconstituțională

CCR a analizat legea în cadrul controlului de constituționalitate a priori și a admis în unanimitate obiecția de neconstituționalitate. În motivarea deciziei, Curtea a subliniat mai multe aspecte problematice:

Durata minimă a contractului și lipsa posibilității de negociere a arendei – Judecătorii au apreciat că impunerea unei durate minime de 7 ani pentru contractele de arendă, cu reînnoire automată pentru încă 7 ani, fără drept de negociere, limitează dreptul de dispoziție al proprietarilor. Această prevedere încalcă:

  • Art. 44 alin. (1) și (2) din Constituție – privind dreptul de proprietate privată
  • Art. 45 – referitor la libertatea economică
  • Art. 136 alin. (5) – privind regimul proprietății
  • Art. 53 – restrângerea drepturilor și libertăților

Noțiunea neclară de „schimb de utilizare între arendași” – CCR a considerat că introducerea conceptului de „schimb de utilizare între arendași”, fără reglementarea unor garanții pentru proprietari, poate conduce la eludarea interdicției absolute a subarendării din Codul Civil. Curtea a atras atenția că lipsa clarității poate afecta dreptul de proprietate al arendatorilor.

Obligația moștenitorilor de a menține contractul de arendă – Noua lege impunea moștenitorilor unui proprietar obligația de a păstra contractul de arendă, în contradicție cu normele generale privind locațiunea din Codul Civil. CCR a constatat că această prevedere introduce un tratament juridic diferențiat între moștenitorii unor categorii similare de contracte, încălcând principiul egalității în drepturi garantat de Art. 16 din Constituție.

CCR
CCR

Decizia CCR este definitivă și obligatorie

Curtea Constituțională a subliniat că această lege nu respectă claritatea și previzibilitatea normelor juridice, așa cum sunt consacrate în jurisprudența CCR.

Decizia este definitivă și se aplică în mod general, ceea ce înseamnă că legea nu va intra în vigoare, iar contractele de arendă vor rămâne reglementate conform actualelor dispoziții din Codul Civil.