Avertisment pentru cetățenii români care au casă la curte. O femeie din Iași a primit o amendă usturătoare după ce a încălcat o lege puțin cunoscută la sate. Nu faceți ca ea!
Regulă pentru cei care au casă la curte. E obligatorie înregistrarea porcilor la veterinar
Avertisment pentru cetățenii români care au casă la curte. Anunț pentru cetățenii români care au casă la curte. O surpriză neplăcută a lovit-o pe femeie în momentul în care a primit o amendă în valoare de 1.200 de lei pentru porcul pe care îl deținea în curte. Totuși, încălcarea legii a fost un aspect crucial în acest caz.
Datorită istoriei dezastruoase pe care pesta porcină a avut-o în România, fiecare cetățean român este obligat prin lege să-și înregistreze porcii la un medic veterinar. O femeie din Iași a ignorat această obligație. Acest lucru a condus la impunerea unei amenzi semnificative.
Reprezentanții inspectoratului sanitar-veterinar au efectuat o vizită în satul Suhuleț, comuna Tansa din județul Iași. În timpul inspecției, au observat că porcul deținut de femeie nu avea crotalul obligatoriu prin lege, pe ureche.
„Am constatat că proprietara deține o suină în vârstă de aproximativ 5 luni, introdusă în gospodărie fără documente sanitar veterinare, fără origine cunoscută.
Animalul în cauză nu a fost declarat autorităților sanitar veterinare locale în vederea identificării și introducerii în baza de date naționale. De asemenea, în contextul actual al evoluției PPA (pestei porcine, n.r.), este impetuos necesar ca toate suinele să fie identificate astfel încât situația epidemiologică să poată fi controlată”, au transmis autoritățile.
Amenzile pot ajunge la 2.400 de lei
Inspectorii au fost obligați să aplice femeii o amendă în valoare de 1.200 de lei, care reprezenta sancțiunea minimă pentru această infracțiune. Cu toate acestea, amenda pentru persoanele fizice putea ajunge până la un total de 2.400 de lei.
Femeia care a primit amenda a decis să conteste decizia. Ea a mers la Judecătoria din Iași pentru a-și susține apelul împotriva sancțiunii. În fața autorităților judiciare, a argumentat că nu era conștientă că trebuie să înregistreze animalul și că în satul ei nu au fost întâlnite cazuri de pestă porcină.
În ciuda acestor informații, judecătorii au respins argumentele sale de la bun început, deoarece ignoranța legii nu poate fi invocată ca scuză. În plus, procesul-verbal nu putea fi anulat, deoarece era perfect conform legii.
„Cu toate acestea, din probele administrate nu rezultă că petenta a mai fost sancționată anterior pentru fapte similare, iar modul de săvârșire al faptei nu este în măsură să releve un mod elaborat de comitere, prin mijloace de natură să indice un pericol social ridicat, în gospodărie fiind identificată o singură suină.
Având în vedere că sancțiunea contravențională trebuie să îndeplinească un rol educativ, iar nu unul preponderent punitiv, instanța apreciază că sancțiunea avertismentului este suficientă pentru a atrage atenția petentei asupra conduitei pe care trebuie să o urmeze și asupra pericolului social al faptei săvârșite”, potrivit anunțului judecătorilor.