Conform Codului civil, dacă o persoană care stă în chirie continuă să ocupe locuința și își îndeplinește obligațiile fără ca proprietarul să se împotrivească, contractul se consideră automat reînnoit, dar pe o perioadă nedeterminată.

Este obligatoriu pentru românii care stau în chirie

Tacita relocațiune este aplicabilă în cazul în care un contract de închiriere ajunge la termenul final, iar nici chiriașul, nici proprietarul nu iau măsuri pentru încheierea unui nou acord sau pentru încetarea celui existent. În această situație, clauzele contractuale inițiale rămân valabile, iar chiriașul poate continua să locuiască în spațiu în aceleași condiții.

Noua închiriere nu va mai avea o perioadă fixă, ci devine nedeterminată, ceea ce oferă flexibilitate ambelor părți. Totuși, acest lucru înseamnă că oricare dintre ele poate denunța unilateral contractul, cu respectarea termenelor de preaviz stabilite de lege.

Codul civil reglementează condițiile în care un contract de închiriere pe durată nedeterminată poate fi încheiat

Codul civil reglementează condițiile în care un contract de închiriere pe durată nedeterminată poate fi încheiat.

  • Chiriașul poate decide oricând să renunțe la contract, dar trebuie să notifice proprietarul și să respecte un termen de preaviz. Acesta trebuie să fie cel puțin o pătrime din perioada pentru care se plătea chiria (de exemplu, dacă chiria se plătea lunar, termenul minim de preaviz este de o săptămână).
  • Proprietarul poate denunța contractul doar dacă respectă un termen minim de preaviz de 60 de zile în cazul în care chiria se plătea lunar sau de 15 zile dacă plata chiriei se făcea la un interval mai mic de o lună.
chirie
SURSA FOTO: Dreamstime

Proprietarul este obligat să îl informeze pe chiriaș

Dacă proprietarul nu dorește ca închirierea să continue după expirarea contractului inițial, este obligat să îl informeze pe chiriaș despre această decizie înainte de termenul final. În cazul în care nu face acest lucru, se consideră că a acceptat continuarea închirierii, iar contractul se prelungește automat pe perioadă nedeterminată.

„Dacă, după împlinirea termenului, locatarul continuă să dețină bunul și să își îndeplinească obligațiile fără vreo împotrivire din partea locatorului, se consideră încheiată o nouă locațiune, în condițiile celei vechi, inclusiv în privința garanțiilor. (…) Noua locațiunea va fi însă pe durată nedeterminată, dacă prin lege sau convenția părților nu se prevede altfel”, arată Codul civil.

Într-o astfel de situație, proprietarul nu poate solicita evacuarea imediată a chiriașului, ci trebuie să respecte preavizul impus de lege.