Toți românii care stau la curte trebuie să afle ce drepturi au față de vecini

Lege pentru românii care stau la curte. Viața într-o casă cu vecini în apropiere nu este mereu simplă. Legislația actuală impune anumite reguli stricte, inclusiv în privința dreptului vecinului de a tăia un copac în cazul în care ramurile acestuia se extind pe proprietatea sa.

Copacii pot oferi umbra necesară în timpul verii și pot oferi un adăpost plăcut pentru păsările cântătoare, îmbogățind astfel farmecul curții. Însă copacii pot deveni și sursă de conflicte între vecini. Aceasta se poate întâmpla atunci când nu sunt îngrijiți corespunzător sau când ramurile lor se extind peste garduri, creând disconfort. De asemenea, pot deveni o problemă dacă cauzează daune sau alte neplăceri.

Interacțiunea dintre copaci și vecini poate fi uneori tensionată, mai ales în cazul în care relația între vecini este deja încordată. Este esențial să vă familiarizați cu drepturile și obligațiile dvs. înainte de a lua decizii importante în cazul unor conflicte legate de copaci.

Este adesea frustrant să te confrunți cu problema copacilor prea înalți din curtea vecinului. Totuși, este crucial să cunoști limitele și drepturile tale atunci când apare o dispută legată de copaci. La fel cum este important să clarifici cine este responsabil pentru reparațiile zidului comun al unei case, în caz de deteriorare.

lemn, copaci
Tăiat copaci SURSĂ FOTO: Dreamstime

Vecinii pot cere înlăturarea copacilor

Atunci când apare o situație de genul acesta, unde crengile copacului vecinului se întind pe proprietatea ta, și te afli în dilemă cu privire la ce poți face, legislația intervine cu claritate. Conform Codului Civil și Legii Servituții, care reglementează astfel de situații, avem prevederi clare. Articolul 608 al Legii Servituții specifică următoarele (secțiunea I):

„Art. 608. –

Vecinul poate cere că arborii şi gardurile vii puşi la o distanţă mai mică să se scoată.

Acela pe a cărui proprietate se întind crăcile arborilor vecinului poate să-l îndatoreze a le tăia. Dacă rădăcinile se întind pe pământul sau are drept a le tăia singur”, potrivit legii.

Tot în cadrul Legii Servituții, articolul 609 adaugă o altă dimensiune clară în această problemă:

„Arborii ce se află în gardul comun sunt comuni ca şi gardul şi fiecare din ambii proprietari e în drept a cere să-i taie”, potrivit legii citate.

Legea este fermă și clară în ceea ce privește soluționarea acestui tip de situație. Este important să ții cont că legea își permite doar tăierea ramurilor copacilor vecinilor doar până la limita proprietății tale. Nu este permis să intri pe proprietatea vecinului sau să distrugi copacul în vreun fel.

Sancțiuni pentru deteriorarea copacului

În cazul în care provocați daune copacului, vă puteți afla în situația de a fi amendați. Amenda poate fi de până la de trei ori mai mare decât valoarea copacului afectat. Este important să acționați cu grijă și responsabilitate atunci când interacționați cu copacii vecinilor pentru a evita eventualele consecințe legale.

Este important să luați în considerare valoarea copacilor înainte de a lua decizia de a-i tăia. Majoritatea copacilor au o valoare de înlocuire care poate fi de câteva mii de lei, iar cei mai prețioși, precum arborii ornamentali sau de referință, pot ajunge chiar și la zeci de mii de lei.

Este crucial ca proprietarii de case la curte să fie conștienți de aceste aspecte pentru a evita riscuri nedorite. Crengile care se extind deasupra proprietății lor pot fi dificil de gestionat, iar tăierea lor necesită atenție sporită. Este esențial ca orice intervenție să respecte linia de delimitare a proprietății, pentru a nu intra în conflict cu drepturile vecinilor.

După ce ai înțeles ce spune legea într-o astfel de situație, este crucial să gestionezi situația cu atenție pentru a evita escaladarea conflictului. Cel mai indicat este să inițiezi un dialog pașnic cu vecinul tău, în încercarea de a găsi o soluție pe care ambele părți să o accepte. Comunicarea deschisă și respectuoasă poate duce la rezolvarea situației fără conflicte suplimentare și poate întări relația dintre vecini.