Părțile comune dintr-un bloc se regăsesc în Art. 648 și Art. 649 din Codul Civil. Acestea prezintă bunurile care sunt considerate părți comune în clădirile cu mai multe etaje sau apartamente.

Mai multe spații sunt considerate părți comune într-un bloc

Potrivit Articolului 648, dacă într-o clădire sau într-un ansamblu rezidenţial „există spaţii cu destinaţie de locuinţă sau cu altă destinaţie având proprietari diferiţi, părţile din clădire care, fiind destinate întrebuinţării spaţiilor respective, nu pot fi folosite decât în comun sunt obiectul unui drept de coproprietate forţată”.

„Părţile comune sunt bunuri accesorii în raport cu spaţiile locative, care constituie bunurile principale în sensul art. 546”, arată același articol.

Articolul 649 arată că sunt considerate părţi comune, în măsura în care prin lege ori prin act juridic nu se prevede altfel:

  • terenul pe care se află clădirea, compus atât din suprafaţa construită, cât şi din cea neconstruită necesară, potrivit naturii sau destinaţiei construcţiei, pentru a asigura exploatarea normală a acesteia; pentru eventuala suprafaţă excedentară proprietarii sunt titularii unei coproprietăţi obişnuite;
  • fundaţia, curtea interioară, structura, structura de rezistenţă, pereţii perimetrali şi despărţitori dintre proprietăţi şi/sau spaţiile comune, acoperişul, terasele, scările şi casa scărilor, holurile, pivniţele şi subsolurile necompartimentate, rezervoarele de apă, centralele termice proprii şi ascensoarele;
  • instalaţiile de apă şi canalizare, electrice, de telecomunicaţii, de încălzire şi de gaze de la branşament/racord până la punctul de distribuţie către părţile aflate în proprietate exclusivă, canalele pluviale, paratrăsnetele, antenele colective, precum şi alte asemenea părţi;
  • alte bunuri care, potrivit legii sau voinţei părţilor, sunt în folosinţă comună.

La rândul lor, coşurile de fum şi de aerisire sunt considerate părţi comune exclusiv pentru coproprietarii care utilizează aceste utilităţi în conformitate cu proiectul clădirii. În aceeași categorie intră și spaţiile pentru spălătorii şi uscătorii.

Bloc
Bloc/SURSA FOTO: Dreamstime

Drept de coproprietate forțată

Totodată, spațiile din blocurile de locuințe care nu pot fi folosite decât în comun de către diferiți proprietari reprezintă obiectul unui drept de coproprietate forțată.

În acest context, administrarea, întreţinerea, investiţiile şi reparaţiile asupra proprietăţii comune sunt în sarcina fiecărui coproprietar.

Aceștia sunt obligați să suporte cheltuielile direct proporţional cu cota lor parte.

În acest context, cota parte din proprietatea comună este parte a ecuaţiei prin care se împart o serie de cheltuieli.

Este vorba, printre altele, de reparaţiile efectuate spaţiilor comune din bloc. Aici poate intra uscătorul, casa scării, spălătoria, subsolul, acoperişul, uşa de la intrarea în bloc sau pereţii exteriori ai blocului.